'Bombardement AzG-kliniek Kunduz gevolg meerdere fouten'
Het Amerikaanse bombardement op de Artsen zonder Grenzen-kliniek vorige maand in Kunduz was het gevolg van menselijke fouten, technische fouten en fouten in procedures. Dat schrijft The New York Times na gesprekken met Amerikaanse topambtenaren die van de conclusies van het onderzoek op de hoogte zijn gebracht. Het onderzoeksrapport verschijnt vandaag.
Het bombardement van 3 oktober kostte het leven aan zeker dertig AzG-medewerkers en patiënten. De Amerikanen zeiden dat het een vergissing was; zij zouden het op Talibanstrijders hebben gemunt, die op dat moment om het bezit van de stad in gevecht waren met het Afghaanse leger.
Taliban-hoofdkwartier
Twee hooggeplaatste militairen vertelden The New York Times dat het Amerikaanse AC130-bombardementsvliegtuig eigenlijk een terrein honderden meters verderop onder vuur wilde nemen, waarvan gedacht werd dat de Taliban dat als hoofdkwartier gebruikte. Omdat instrumenten aan boord van het toestel niet werkten, riep de bemanning de hulp in van Amerikaanse en Afghaanse commando's op de grond. Op basis van die informatie kwamen zij tot de conclusie dat het AzG-complex het Taliban-hoofdkwartier was.
Volgens de krant is het niet duidelijk of de bemanning regels heeft geschonden. Ook wordt niet ingegaan op de vraag waarom de grondtroepen de bemanning niet hebben gewaarschuwd dat ze een fout maakte. Het bombardement duurde meer dan een uur.
"Op dit moment kunnen we moeilijk geloven dat het een vergissing was", zei een AzG-directeur eerder deze maand. Artsen zonder Grenzen had de coördinaten van het ziekenhuis meerdere keren aan de Amerikanen doorgeven, en tijdens de aanval hebben AzG-medewerkers de Amerikanen gebeld om ze te vertellen dat ze een fout maakten. Toch bleven de Amerikanen doorgaan met bombarderen.