Asielzoekers komen aan bij de opvanglocatie in Zeist, maart 2014
NOS Nieuws

Criminele asielzoeker verliest sneller recht op verblijf

Asielzoekers die een ernstig misdrijf begaan, krijgen binnenkort minder snel een verblijfsvergunning. Ex-asielzoekers die al een vergunning hebben, kunnen die sneller kwijtraken. Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer.

Van een asielzoeker die voor misdrijven als openlijke geweldpleging en herhaaldelijke tasjesroof of insluiping tot zes maanden gevangenisstraf of meer wordt veroordeeld, kan de verblijfsvergunning worden ingetrokken of geweigerd. Nu ligt die grens nog bij anderhalf jaar.

Vluchtelingenverdrag

Voor een beperkte groep vluchtelingen die op grond van het Vluchtelingenverdrag meer bescherming geniet, komt de grens te liggen bij een celstraf van tien maanden. Nu is dat nog twee jaar.

Hierdoor kan de vergunning worden geweigerd of afgepakt bij misdrijven als het verspreiden van kinderporno of het opzettelijk toebrengen van zeer zwaar lichamelijk letsel.

Verschillende veroordelingen

Dijkhoff noemt het ontoelaatbaar om iemand asiel te geven die zich aan ernstige feiten schuldig heeft gemaakt.

Bij de nieuwe maatregelen is het mogelijk om de strafmaat van verschillende veroordelingen bij elkaar op te tellen. De nieuwe regels gelden ook voor minderjarige asielzoekers als ze onder het volwassenenrecht zijn berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl