NOS Voetbal

Stam gaat ook als hoofdtrainer voor het hoogste

Stam gaat ook als hoofdtrainer voor het hoogste

Zelf moest hij er vlak na zijn carrière niet aan denken, hoofdtrainer zijn bij een voetbalclub. Voormalig topverdediger Jaap Stam viel zelfs bij nabesprekingen van zijn trainers soms in slaap.

Maar nu, jaren later, heeft Stam een diploma coach betaald voetbal op zak en geeft hij leiding aan de spelers van Jong Ajax. Hoofdtrainer worden bij een betaald voetbalclub is nu zijn volgende doel.

Of hij een goede trainer gaat worden weet hij niet, maar Stam is wel overtuigd van zijn eigen kwaliteiten. In gesprek met verslaggever Joep Schreuder licht hij dat toe. "Ik heb de nodige ervaring als speler, al garandeert dat niet dat je een goede trainer bent. Ik heb een bepaald inzicht en kan het wel redelijk goed overbrengen op een groep."

Maar ook bij Stam is er plaats voor realisme. "Daarnaast ben je als trainer wel afhankelijk van de spelers die je hebt."

Af en toe een tikkie geven of een beetje knijpen, dat hoort er allemaal bij.

Jaap Stam

Een van de dingen die Stam natuurlijk goed kan overbrengen op zijn spelers is de manier van verdedigen, een heikel punt in de opleiding van Nederlandse voetballers. In Nederland is er namelijk volgens de kenners een gebrek aan spelers zoals Jaap Stam.

"We zijn in Nederland gewend aanvallend voetbal te spelen en dan vergeten we wel eens het verdedigen. Ik heb ook naar onze verdedigers aangegeven, je moet ook gemeen zijn, je moet wat resoluter optreden op bepaalde momenten. Als je het duel niet wint, dan moet je maar een overtreding maken."

Vooral in het gemeen zijn kunnen de Nederlandse verdedigers volgens Stam nog wel een stap maken. "Af en toe een tikkie geven of een beetje knijpen, dat hoort er allemaal bij. Je doet toch alles om een tegenspeler een beetje uit zijn comfortzone te houden zodat hij geïrriteerd raakt en dat hij op jou gaat letten in plaats van op de bal."

Jaap Stam in actie voor Manchester United

Waar Stam volgend jaar de verdedigers de kneepjes van het topverdedigen zal bijbrengen, is nog niet helemaal duidelijk. Zijn contract bij Jong Ajax loopt na dit seizoen af en hij heeft nog nergens getekend om de baan van hoofdtrainer op zich te nemen.

"Uiteindelijk wil je zo hoog mogelijk eindigen, wil ik richting Engeland. Dat vind ik het mooiste land om te werken. Maar waar je dan gaat beginnen dat is maar de vraag. Het is altijd maar afwachten of een club interesse in je heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl