NOS Nieuws

EC wil spaargeld beter beschermen

Alle banken in de eurolanden moeten vanaf 2017 meebetalen als een andere bank omvalt. Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie vandaag presenteert. Zo moet het spaargeld van EU-burgers en bedrijven beter worden beschermd.

Nu beschermt ieder euroland zijn eigen banken. Als een bank in een land omvalt, krijgen spaarders tot 100.000 euro terug. Dat geld komt uit een garantiepotje van alle andere banken uit datzelfde land.

De Commissie wil nu dat de risico's over alle eurolanden gespreid worden. Dus als een bank in bijvoorbeeld Griekenland omvalt, moeten de Nederlandse banken garant staan voor het spaargeld van de Grieken. Zo moet het vertrouwen in de bankensector weer terugkomen. Ook zou een nieuwe bankrun op die manier voorkomen kunnen worden omdat burgers weten dat hun spaargeld beschermd is.

Nieuwe bankencrisis

Sinds de crisis heeft Europa verschillende maatregelen genomen om het spaargeld van burgers beter te beschermen. "Er is een gemeenschappelijke toezichthouder en een gemeenschappelijke afwikkelingsautoriteit", legt Eurocommissaris Jonathan Hill van Financiële stabiliteit uit. "Nu moeten we werken aan een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel."

Dat stelsel zal in drie fasen worden ingevoerd. Vanaf 2024 moeten alle Europese spaarders beschermd zijn tegen een nieuwe bankencrisis.

Wangedrag

Komende maand zal het voorstel worden besproken door de ministers van Financiën in Europa. Landen als Duitsland, Finland en Nederland, staan kritisch tegenover de plannen. Ze vrezen dat hun relatief sterke banken moeten betalen voor banken die minder stabiel zijn.

In het voorstel staat dat de premie die een bank betaalt aan het fonds afhankelijk is van hoe risicovol de bank is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl