President Cavaco Silva (r) en de beoogde premier Antonio Costa (l)
NOS Nieuws

Portugal krijgt alsnog linkse anti-bezuinigingsregering

Portugal koerst af op een linkse regering, nu de socialistische leider Antonio Costa de opdracht heeft gekregen een kabinet te vormen. Met dit besluit heeft president Cavaco Silva een eind gemaakt aan een politieke impasse die twee weken heeft geduurd.

Costa heeft campagne gevoerd met de belofte van een anti-bezuinigingsbeleid waarbij hij belooft belastingverhogingen terug te draaien en ingrepen in salarissen en pensioenen ongedaan te maken.

De Portugese economie wankelde tijdens de eurocrisis en de vorige regering zag zich gedwongen tot scherpe bezuinigingen.

Motie van wantrouwen

Bij de verkiezingen van begin oktober verloor de centrum-rechtse regeringscoalitie zijn meerderheid. Tot verontwaardiging van de progressieve partijen vroeg president Cavaco Silva zittend premier Coelho een minderheidskabinet te vormen.

Het linkerblok dwong de nieuwe regering met een motie van wantrouwen na elf dagen al tot aftreden. De coalitie die nu Portugal gaat regeren, bestaat uit Costa's Socialistische Partij, de communistische partij en een radicale linkse partij.

Niet onderdanig

De aantredende premier Costa heeft steeds gezegd zich aan de internationale afspraken over de Portugese begroting te zullen houden. Maar hij weigert zich "onderdanig" op te stellen ten opzichte van de andere eurolanden, waarschuwde hij.

President Cavaco Silva toont zich bewust van de zorg bij veel Portugezen dat de nieuwe regering een 'Griekse' ramkoers kiest. Hij schrijft in zijn verklaring dat hij ervan uitgaat dat Costa zijn belofte van een stabiele en duurzame regering serieus neemt.

Naar verwachting kan de nieuwe regeringsploeg aan het eind van deze week beëdigd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl