De cockpit van vlucht MH17, getoond op 13 oktober op de basis in Gilze-Rijen
NOS Nieuws

Experts buigen zich over bewijsmateriaal MH17

In de komende drie weken buigen internationale deskundigen zich in Nederland over bewijsmateriaal dat is vergaard over het neerschieten van vlucht MH17, op 17 juli vorig jaar. De onafhankelijke experts komen uit de landen van het gezamenlijke onderzoeksteam: Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne.

De deelnemers zijn deskundig op het gebied van wapensystemen, explosieven, verf en metaal.

Het Joint Investigation Team (JIT) onderzoekt de oorzaak van de ramp met de Boeing en wie daarvoor verantwoordelijk is. Het doel van het team is het opsporen en het berechten van de schuldigen.

Ruim een maand geleden stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al vast dat het toestel door een Buk-raket uit de lucht was geschoten.

Tussenresultaten

De deskundigen zullen tussenresultaten van het onderzoek presenteren en nieuw feitenmateriaal analyseren. In de afgelopen maanden zijn grondmonsters genomen op plaatsen waar de raket die het passagiersvliegtuig trof kan zijn gelanceerd. Ook wordt onderzoek gedaan naar brokstukken die vermoedelijk afkomstig zijn van de Buk-raket.

Het is de derde keer dat de deskundigen langdurig bijeen zijn in het kader van het onderzoek. Het Nederlandse Openbaar Ministerie verwacht dat de bijeenkomst een grote stap voorwaarts in het onderzoek betekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl