Een man houdt een alcoholslot vast
NOS Nieuws

CBR gaat in cassatie tegen uitspraak alcoholslot

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

Het CBR gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het hof besloot onlangs dat het CBR twee mensen van wie het rijbewijs ongeldig was verklaard het rijbewijs moet teruggeven.

Twee automobilisten die niet wilden meewerken aan een alcoholslot in hun auto, hebben volgens het CBR inmiddels hun rijbewijzen weer terug. Ze mogen lopende de rechtszaak hun rijbewijs houden. Eerder stelde de rechtbank de beide mannen nog in het ongelijk omdat ze niet mee wilden werken aan het AlcoholSlotPrograma (ASP).

Het is volgens het hof nergens in de wet vastgelegd dat het CBR mensen voor maximaal vijf jaar hun rijbewijs af zou moeten nemen als ze niet willen meewerken door omstandigheden aan het ASP. Veel mensen hebben geen geld om deel te nemen en sommige mensen verliezen hun baan doordat ze een alcoholslot krijgen.

Volgens het hof heeft het CBR onvoldoende aannemelijk gemaakt waarom het rijbewijs op dit moment niet, maar aan het einde van die vijf jaar wel aan de twee kan worden teruggegeven. Deze uitspraak geldt voor meer mensen die niet mee willen werken aan het ASP.

12.000 automobilisten

Het ASP werd in december 2011 ingevoerd en is aan zo'n 12.000 mensen opgelegd. Drieduizend mensen hebben het afgerond en ongeveer 2700 mensen rijden nog met een slot. Hoewel zowel de Raad van State als de Hoge Raad eerder dit jaar bepaalde dat het slot niet meer mag worden opgelegd, kunnen de komende jaren nog honderden of zelfs een kleine duizend mensen ervoor kiezen het slot in hun auto in laten bouwen omdat ze eerder door het CBR een slot opgelegd kregen (een andere optie is het inleveren van het rijbewijs voor maximaal 5 jaar). Het is niet bekend hoelang het duurt voordat de Hoge Raad in deze kortgedingprocedure uitspraak doet.

Het is onbekend of er sinds de invoering van het alcoholslot minder doden en gewonden in het verkeer zijn gevallen, zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Er is nog geen recent onderzoek naar gedaan. De verwachting was dat het ASP in zijn huidige vorm vijf tot zes verkeersdoden zou voorkomen. De firma Drager zorgt voor de inbouw van de alcoholsloten in Nederland en is het enige bedrijf dat dit doet.

Het is niet bekend hoelang het duurt voordat de Hoge Raad in deze kortgedingprocedure uitspraak doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl