NOS Nieuws

Eis van 16 jaar tegen man die pinpassen stal van homo's

Het OM eist 16 jaar celstraf tegen een 43-jarige man die homoseksuele mannen heeft bestolen van hun pinpas. In drie gevallen zou hij ook zijn slachtoffers hebben gedrogeerd. Een van de slachtoffers is door de drugs overleden.

Volgens de officier van justitie maakte de verdachte online afspraken voor een date met homoseksuele mannen. Tijdens de date liet hij de mannen pinnen en keek hij hun pincode af met een camera die bij de pinautomaat was geïnstalleerd. De bankpas werd vervolgens gestolen en doorgegeven aan een handlanger die ging pinnen.

Het zou in totaal gaan om dertien gevallen, waarbij soms voor tienduizenden euro's aan geld werd gestolen. Hierbij veel één dode: vorig jaar in mei overleed een van de slachtoffers door verstikking. De jongen lag bewusteloos op zijn buik omdat hij gedrogeerd zou zijn, waardoor hij niet meer goed kon ademhalen. Na zijn dood, waarbij in eerste instantie een natuurlijk overlijden werd vastgesteld, meldde de familie dat de pinpas van de man verdwenen was en er na zijn overlijden mee gepind was.

Wolf in schaapskleren

De officier van justitie vindt dat de man een forse gevangenisstraf moet krijgen. "Kwetsbare slachtoffers zijn benaderd door een wolf in schaapskleren. Het is een soort toppunt van geraffineerd geweld, volstrekt onverantwoord."

De man is eerder veroordeeld voor vermogens- en gewelddelicten. Hij is in het verleden behandeld en uit onderzoek blijkt dat het gevaar op herhaling groot is.

Handlanger

Het OM eist daarnaast 4,5 jaar tegen een man uit Bussum die de handlanger was van de hoofdverdachte. De man wordt ook veroordeeld voor het bezit van 48.000 xtc-pillen.

De hoofdverdachte zelf ontkent dat hij slachtoffers drogeerde. Volgens hem namen zij samen het middel voor seksueel genot. Zijn advocaten zeggen ook dat er geen bewijs is dat de dood van de jongen zijn schuld is.

De rechtbank Gelderland doet over twee weken uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl