Ruud van Nistelrooij
NOS Voetbal

Van Nistelrooij even terug op het echte oude nest

Voor het eerst in zo'n achttien jaar betrad Ruud van Nistelrooij weer met voetbalschoenen Stadion De Vliert van FC Den Bosch. Gehavend weliswaar, want hij kampte met een gescheurde kuitspier. Maar de doelpuntenmachine van weleer kon dit niet aan zich voorbij laten gaan: het vijftigjarig bestaan van FC Den Bosch.

Samen met Anthony Lurling en Theo Lucius organiseerde de voormalig wereldspits een jubileumduel voor de club waar het voor hem allemaal begon. "Vijftig jaar FC Den Bosch, dat is toch een begrip in Nederland, vind ik", aldus Van Nistelrooij, die drie jaar uitkwam voor de jeugd van de Brabanders.

In mei 1994 maakte hij op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. "Heel bijzonder", herinnert de oud-spits zich. "Dan ben je ineens profvoetballer en teken je een contract. Dat vergeet je nooit meer."

In De Vliert speelde Van Nistelrooij drie jaar lang in de eerste divisie. En niet als spits, maar als aanvallende middenvelder. "Ook in de jeugd ben ik nooit spits geweest. Daarom speelde ik in het jubileumduel met nummer tien, dat was mijn plek. Pas bij sc Heerenveen ben ik in de spits gekomen", vertelt de oud-speler van onder meer PSV, Manchester United en Real Madrid.

Theo Lucius keerde in 2010 terug bij FC Den Bosch

Net als Van Nistelrooij komt ook Lucius uit de Bossche jeugdopleiding. Samen werden de jeugdspelers in een busje naar de club gebracht. "Ruud is een voetbaljaar ouder dan ik", vertelt Lucius. "Ik bleef in het busje achter toen hij al naar het eerste ging. Daar was ik toen wel jaloers op."

Een seizoen later komt ook de dan 17-jarige Lucius bij de eerste selectie van Den Bosch. "Het is echt een Brabantse, bourgondische club. Na de wedstrijd was er toen ook tijd voor gezelligheid en een biertje met z'n allen. Dat lag mij wel", vertelt de drievoudig international.

Anthony Lurling, de 38-jarige aanvoerder van FC Den Bosch

In het elftal, midden jaren negentig, speelde ook de snelle aanvaller Lurling. In tegenstelling tot Van Nistelrooij en Lucius voetbalt Lurling nog altijd. En dat doet hij bij de club waar het ook voor hem allemaal begon: FC Den Bosch.

Topscorer aller tijden

"Ik was drie toen ik voor het eerst met mijn opa naar de oude Vliert ging, die toen nog een sintelbaan had. Ik ben nu 38 dus ik loop al wel een tijdje rond hier", lacht Lurling, die zich inmiddels een levende legende mag noemen. Hij kroonde zich begin mei tot clubtopscorer aller tijden.

Zijn belangrijkste doelpunten maakte hij in de kampioenswedstrijd tegen RBC Roosendaal in 1999. "Ik ging Den Bosch na tien jaar verlaten voor Heerenveen. We stonden met 1-0 achter en ik maakte beide goals. Om dat als Bossche jongen mee te maken... Mijn absolute hoogtepunt", besluit Lurling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl