President Putin en president Erdogan vorig jaar tijdens een persconferentie
NOS Nieuws

'Voor het eerst dat NAVO-lid Russisch vliegtuig neerhaalt'

Sinds Rusland is begonnen met luchtaanvallen boven Syrië, staat de relatie tussen Turkije en Rusland onder druk. Het Russische gevechtsvliegtuig dat vandaag is neergehaald door het Turkse leger verslechtert die relatie, zegt correspondent Lucas Waagmeester in Istanbul.

"Dit incident is een potentiële bron van conflict tussen Turkije en Rusland. Het is voor het eerst dat een NAVO-lid een Russisch toestel neerschiet. Ankara maakt zich al dagen druk om aanvallen die Rusland uitvoert aan de grens met Turkije", vertelt Waagmeester.

Aanvallen

Rusland valt in Syrië niet alleen IS-doelen aan, maar bestookt ook andere groepen die vechten tegen president Assad. Tot ergernis van Turkije en de door de VS geleide coalitie tegen IS, die juist willen dat Assad vertrekt. Zij willen dat Moskou stopt met die luchtaanvallen op zijn tegenstanders.

De Soechoj werd neergehaald in het Turks-Syrische grensgebied. Rusland zegt daar aanvallen uit te voeren op rebellen. Maar volgens de Turkse president Erdogan zijn er in het gebied geen opstandelingen actief en zijn de aanvallen gericht op Turkmenen, Syriërs met Turkse wortels.

Eerdere incidenten

De spanning in de regio liep begin oktober al op nadat twee Russische gevechtsvliegtuigen het Turkse luchtruim waren binnendrongen. De Russen zeiden toen dat het om een misverstand ging.

Maar volgens de NAVO was het geen ongeluk. Secretaris-generaal Stoltenberg noemde de Russische schending extreem gevaarlijk en benadrukte in te staan voor de veiligheid van Turkije, al NAVO-lid sinds 1952.

President Erdogan reageerde woedend en zei dat Rusland de vriendschap met Turkije op het spel zet. "We gaan niet rustig afwachten als we worden geconfronteerd met Russische gevechtsvliegtuigen die ons luchtruim binnenvliegen."

Turkse straaljagers haalden een maand geleden ook al een onbekende drone neer. Het is onduidelijk van welk land het onbemande toestel was, maar volgens de Turken was het van Russische makelij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl