NOS Nieuws

Het jaar 2015 in woorden: cyberkalifaat, selfiedode en smexy

Van Dale heeft tien woorden genomineerd waarvan het publiek er eentje mag kiezen als Woord van het Jaar. De verkiezing is een soort mini-jaaroverzicht. Je krijgt in vogelvlucht te zien wat er in het afgelopen jaar speelde en hoe de sfeer was.

Neem bijvoorbeeld de tien woorden die deze keer door Van Dale zijn genomineerd omdat ze tot de mooiste van 2015 zouden horen:

Daarnaast zijn er vijf aparte categorieën waar steeds uit vijf woorden het mooiste mag worden gekozen.

In de categorie jongerentaal zijn dat bijvoorbeeld 'dronie' (met een drone gemaakte selfie), 'smexy' (intelligent en beschikkend over sexappeal) en 'tinderellasyndroom' (verschijnsel dat men zo afhankelijk is geworden van datingapps zoals Tinder dat flirten in het echt een probleem is geworden).

Appnek

In de categorie lifestyle hebben de woorden 'appnek' (overbelasting van de nek door smartphonegebruik) en de term 'gezondigen' (op relatief gezonde wijze zondigen tegen een dieet) hun intrede gedaan.

In de categorie sport en amusement wordt onder meer aan 'fitspiration' gedaan, in de economie is men op zoek naar een 'agreekment' en in de politiek is men 'uitgetolereerd'.

Het Genootschap Onze Taal koos eerder deze maand al een eigen woord van het jaar 2015: 'sjoemelsoftware'. Aan de mooiste woorden van 2014, 'dagobertducktaks' en 'rampvlucht', is te zien dat het vorig jaar een heel ander jaar was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl