Ministeries in Den Haag
NOS Nieuws

Rijksambtenaren moeten vaker van baan wisselen

Rijksambtenaren moeten vaker van baan wisselen, vindt minister Blok. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt hij verschillende maatregelen aan, die ervoor moeten zorgen dat ambtenaren sneller ander werk vinden.

Volgens Blok zijn er veel te weinig mensen bij het Rijk die uit zichzelf op zoek gaan naar een andere functie. In 2013 zat bijna 30 procent van alle werknemers langer dan tien jaar op dezelfde plek.

Hij denkt dat mensen die regelmatig iets anders gaan doen, tevredener zijn en beter en breder inzetbaar op de arbeidsmarkt. Bovendien zou de Rijksoverheid er een aantrekkelijker werkgever door worden.

Vaste contracten

Blok vindt dat de Rijksoverheid een voorbeeld moet nemen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de werknemers gemiddeld om de drie tot zeven jaar van baan veranderen. Dat heeft onder meer te maken met de filosofie dat werknemers met een baan in het buitenland, soms ook weer een poosje in Nederland moeten werken.

Blok wil onder meer dat mobiliteit een onderdeel wordt van vaste contracten. Met alle werknemers moeten afspraken op papier worden gemaakt over hun mobiliteit. Ook moeten leidinggevenden worden beoordeeld op hun inzet om de mobiliteit bij de Rijksoverheid te bevorderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl