Een Thalys-trein op Rotterdam Centraal
NOS Nieuws

Beveiligingspoortjes voor Thalys, mogelijk ook in Nederland

Reizigers die met een Thalys-trein willen reizen, moeten binnenkort door beveiligingspoortjes heen. De Franse minister Royal zegt dat er binnen een maand poortjes worden aangelegd op stations in Parijs en Lille. Ook in buitenlandse steden waar de Thalys stopt, zoals Amsterdam, Brussel en Keulen, moeten poortjes komen, zegt ze.

Nu zijn de perrons van de Thalys nog open, net als andere treinperrons. Maar daar moet na de aanslagen in Parijs verandering in komen, vindt Royal.

Frankrijk is volgens Royal bereid te helpen bij het aanleggen van de poortjes in het buitenland: "Indien nodig zal Frankrijk ze bouwen, zodat we zeker weten dat ze vergelijkbaar zijn met die in Parijs."

Geen dreiging

In een reactie zegt het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie dat de NS in gesprek gaat met Thalys om te kijken of er extra beveiligingscontroles voor passagiers en bagage mogelijk zijn.

Op dit moment is er volgens het ministerie geen dreiging voor het Nederlandse spoor, maar Nederland bekijkt ook welke maatregelen er in andere landen rond Thalys-treinen worden genomen. "Thalys is immers een internationale trein, waardoor internationale afstemming belangrijk is."

Na de mislukte aanslag in een Thalys in augustus zijn er al extra veiligheidsmaatregelen genomen op en rond het spoor, met name rond Thalys-treinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl