Vooral in het voortgezet onderwijs verdwijnen veel banen.

Opnieuw minder banen in het onderwijs

Ook de komende jaren verdwijnen er veel banen in het onderwijs. Het banenverlies hangt samen met de geboortedaling in Nederland, meldt uitkeringsinstantie UWV.

In het basisonderwijs verdwijnen 2700 banen, in het voortgezet onderwijs gaan er 4000 banen verloren.

Ondanks de dalende werkgelegenheid komen er veel vacatures bij. Veel oudere onderwijzers gaan de komende jaren met pensioen en de instroom van nieuwe leerkrachten vanaf de pabo's is niet voldoende om de pensioengolf op te vangen.

Hoger onderwijs

In het hoger onderwijs wordt juist een banengroei verwacht. "Er zijn steeds meer studenten en er wordt tegenwoordig gemiddeld tot latere leeftijd deelgenomen aan het onderwijs dan voorheen. Bovendien kiezen jongeren vaker voor een hbo- of universitaire opleiding, in plaats van een mbo-opleiding", meldt het UWV. Vooral docenten in de exacte vakken en Nederlands en Engels maken kans op een baan.

De laatste jaren nam de werkgelegenheid in het onderwijs al flink af. Dat kwam door dalende leerlingenaantallen en financiële perikelen bij onderwijsinstellingen. Zo verdwenen alleen al in het basisonderwijs zo'n 15.000 banen tussen 2009 en 2013.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl