NOS Voetbal

Mourinho deelt sneer uit: wij zijn niet bang zoals Le Saux

Mourinho: wij hebben geen Le Saux

Chelsea-coach Jose Mourinho zegt zich in de aanloop naar het Champions League-treffen met Maccabi Tel Aviv geen zorgen te maken over de veiligheidssituatie in Israël, waar sinds kort het geweld weer is opgelaaid.

Volgens de Portugees hebben zijn spelers er geen moeite mee om af te reizen naar Tel Aviv. Maar opvallender: in de manier waarop Mourinho dat duidelijk maakte, veegde hij en passant de vloer aan met een van zijn criticasters.

2001: Le Saux zegt af, Zenden durft wel

"Wij hebben geen Graeme Le Saux", sprak Mourinho vilein op de vraag of er spelers waren die in Londen achter zouden blijven. Daarmee verwees de coach naar een vergelijkbare situatie in 2001, toen de voormalig Engels international wél thuisbleef.

Le Saux koos er destijds met nog vijf andere Chelsea-spelers voor om het UEFA Cupduel met Hapoel Tel Aviv over te slaan. Dat was een maand na de 9/11-aanslagen in de Verenigde Staten. Bovendien was de Israëlische minister Rehavam Ze'evi een dag eerder vermoord.

De UEFA verplichtte Chelsea echter om te spelen, waardoor de toenmalige coach Claudio Ranieri gedwongen was om een aantal jeugdspelers mee te nemen. Met onder andere Jimmy Floyd Hasselbaink, Boudewijn Zenden en Mario Melchiot op het veld gingen de Londenaren vervolgens met 2-0 onderuit.

Graeme Le Saux (r) in een wedstrijd van Chelsea in 2001

Nu in de nasleep van de aanslagen in de Franse hoofdstad de veiligheid opnieuw een zeer actueel thema is en ook in Tel Aviv het geweld weer oplaait, speelt volgens Mourinho geen enkele speler met de gedachte om af te zeggen voor de uitwedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv.

"We concentreren ons gewoon op het voetbal en laten de veiligheidszaken over aan de mensen die daar meer verstand van hebben", zegt de Portugees. "Niemand heeft angst, iedereen wil mee. Ik heb geen Graeme Le Saux."

Oud zeer

Dat Mourinho juist Le Saux eruit licht en niet een van de andere vijf, Marcel Desailly, William Gallas, Albert Ferrer, Eidur Gudjohnsen en Emmanuel Petit bleven ook thuis, is geen toeval. De coach had nog een appeltje te schillen met de oud-verdediger.

Die had zich kort geleden namelijk kritisch uitgelaten over Mourinho toen de coach in de clinch lag met clubarts Eva Carneiro. In een interview met The Times zei oud-Chelseaspeler Le Saux dat Mourinho zich met zijn seksistische uitlatingen dertig jaar terug wierp in de tijd. Die uitspraak was de Portugees kennelijk niet vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl