Viagra-pillen van Pfizer
NOS Nieuws

Farmareus betaalt miljarden minder belasting door megafusie

Door het hoofdkantoor te verplaatsen naar Ierland hoeft farmareus Pfizer veel minder winstbelasting te betalen. "De Amerikaanse schatkist loopt daardoor miljarden mis", zegt hoogleraar internationaal belastingrecht Stef van Weeghel.

Pfizer maakte eerder vandaag bekend Allergen, bekend van botox, over te nemen. Samen worden ze het grootste farmaceutische bedrijf ter wereld.

Deze overname geeft de bedrijven veel synergievoordelen, samen kunnen ze een groter deel van de markt bestrijken en inzetten op innovatie en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Maar ook het belastingvoordeel speelt een belangrijke rol bij deze overname, zegt de hoogleraar.

Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Ierland. "In de Verenigde Staten betalen bedrijven zo'n 40 procent winstbelasting, in Ierland ligt dat tarief rond de 12,5 procent," legt Van Weeghel uit. "Daarbij werkt Ierland met een systeem waarbij er geen extra belasting moet worden betaald over winst die dochterondernemingen in het buitenland maken."

In de Verenigde Staten wordt de discussie over het belastingklimaat voor bedrijven door deze overname verder op scherp gezet. Zo noemde Republikeinse senator Orrin G.Hatch deze deal een voorbeeld van de "geheimzinnige, anti-concurrerende aard van de Amerikaanse belastingwetgeving'.

Grootste overname in farma-industrie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl