NOS Sport

Haarhuis/Eltingh lyrisch over prestaties opvolger Rojer

Haarhuis/Eltingh lyrisch over prestaties opvolger Rojer

Na 17 jaar hebben Paul Haarhuis en Jacco Eltingh opvolging gekregen als officieuze wereldkampioenen in het dubbelspel. Jean-Julien Rojer, geboren op Curaçao maar in het bezit van een Nederlands paspoort, won zondagmiddag met zijn partner Horia Tecau de ATP World Tour Finals.

"Ik had niet verwacht dat ik dit tijdens mijn leven nog zou meemaken", bekende Eltingh, die samen met Haarhuis in 1998 in het Amerikaanse Hartford dezelfde titel voor zich opeiste. Vijf jaar daarvoor deed het duo in Johannesburg hetzelfde. Het koppel won gezamenlijk vijf grandslamtoernooien.

Staat van dienst Haarhuis/Eltingh

ToernooiAantalJaartallen
Australian Open1x1994
Roland Garros2x1995, 1998
Wimbledon1x1998
US Open1x1994
ATP World Tour Finals2x1993, 1998

"Dit is waanzinnig en ook het succes dat we nodig hebben. Ik hoop dat ze het kunnen doortrekken, want dat is wel echt belangrijk als je eenmaal in de spotlights staat", aldus Eltingh.

"Na het winnen van Wimbledon vond ik dat het toch gauw weer rustig rondom hen werd. Het is zaak te blijven vlammen in Australië en hopelijk houden ze de aandacht op zich gevestigd."

Eltingh wordt, net als Haarhuis, door Rojer beschouwd als voorbeeld en mentor. De dubbelspecialist zoekt dan ook met regelmaat telefonisch contact met het duo om advies in te winnen, te sparren en kennis vergaren. Op de grandslamtoernooien traint het trio ook sporadisch samen.

Met het winnen van Wimbledon en de Tour Finals weet Rojer zich zo goed als verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Rio. Als speler uit de topacht is de kersverse nummer één van de wereld (ranglijst voor teams) automatisch verzekerd van een startbewijs en hij mag dan bovendien zélf zijn partner aanwijzen.

"Dan is Robin Haase de aangewezen persoon", denkt Haarhuis. "Vanwege het feit dat ze in de Davis Cup het vaakst samen hebben gespeeld. Maar Rojer moet bepalen met wie hij de meeste kans maakt op een medaille."

1998: de heertjes Haarhuis en Eltingh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl