Militair in Brussel
NOS Nieuws

In principe hele week hoogste dreigingsniveau in Brussel

Voor Brussel blijft het hoogste dreigingsniveau voorlopig van kracht. Dat heeft premier Michel bekendgemaakt. Voor de rest van België blijft dreigingsniveau 3, het op één na hoogste niveau, gelden.

Het hoogste dreigingsniveau voor de Belgische hoofdstad wordt gehandhaafd tot volgende week maandag, tenzij zich grote veranderingen voordoen, zei Michel.

Dinsdag blijven de scholen nog dicht in Brussel, en de metro staat ook nog stil. Vanaf woensdag gaan de scholen weer geleidelijk open, en gaat ook het openbaar vervoer weer rijden. In de tussentijd kunnen de benodigde veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zei Michel.

De ontwikkelingen in Brussel vandaag

Crisisberaad

Michel maakte de maatregelen bekend na een urenlang overleg tussen de Nationale Veiligheidsraad en het federale crisiscentrum OCAD.

De extra inzet van politie en justitie op straat blijft op peil, en een deel van de voor morgen geplande publieksevenementen in Brussel wordt afgelast, zei de premier. De dreiging van aanslagen geldt volgens hem vooral voor winkelcentra, straten en het openbaar vervoer.

Acute dreiging

De premier waarschuwde dat er nog altijd sprake is van een acute terreurdreiging. Maandag zei het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan uit te gaan dat de voortvluchtige Salah Abdeslam, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, zich in Brussel ophoudt.

Abdeslam zou mogelijk een bomgordel hebben en in het bezit zijn van zware wapens.

Premier Michel: hoogste dreigingsniveau blijft

Van de 21 mensen die maandag bij invallen in België zijn aangehouden, was er één betrokken bij de aanslagen in Parijs, heeft het Openbaar Ministerie in Brussel bekendgemaakt.

Wat de rol van de verdachte was, is onduidelijk. Naar drie anderen wordt nog nader onderzoek gedaan, zegt justitie. De overige 17 mensen die in Brussel, Charleroi en Luik werden opgepakt, zijn inmiddels vrijgelaten.

Bij de politie-invallen van zondag en maandag zijn geen wapens en explosieven gevonden. Verder maakte de Belgische justitie bekend dat de internationaal gezochte terrorist Salah Abdeslam nog steeds niet is gevonden.

De autoriteiten gaan ervan uit dat hij in Brussel een aanslag wil plegen. Vandaar dat het dreigingsniveau hoog blijft en dat er nog veel politie en militairen in de stad patrouilleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl