Kai Verbij moest in Salt Lake City als derde rijder de meeste meters afleggen

't Is even wennen, maar de teamsprint heeft toekomst

Hoewel de teamsprint nog niet zo verloopt als zou moeten, zijn de Nederlandse deelnemers erg enthousiast over het nieuwe onderdeel. Kai Verbij, Hein Otterspeer en Stefan Groothuis vinden het nieuwe onderdeel een verrijking voor de schaatssport. Maar ze beseffen ook dat er nog veel moet veranderen.

De reden dat de teamsprint nog niet het onderdeel is zoals het zou kunnen zijn, ligt in eerste instantie aan de deelnemers zelf. Er wordt nog niet echt op getraind en de voorbereidingstijd is miniem.

'Hartstikke leuk om te rijden'

Tijdens de wedstrijd in Salt Lake City bleek eens te meer dat de race niet of nauwelijks wordt voorbereid. Liefst drie van de tien ploegen werden gediskwalificeerd of kwamen ten val, waardoor ze geen eindtijd konden neerzetten. Ook het Nederlands team had moeite om een goede race af te leveren.

Verbij beaamt dat het nog met vallen en opstaan gaat. "Ik vind het hartstikke leuk om te rijden en het is leuk om te zien. Maar ik denk dat we nog wel meer moeten oefenen. We richten ons op de individuele afstanden en als we de teamsprint moeten rijden, komen we een kwartiertje bij elkaar en gaan we even overleggen."

Teamsprinters zijn enthousiast, maar ook realistisch

Buiten het feit dat de rijders het onderdeel nog niet onder de knie hebben, moeten ook de televisiemakers nog wennen aan de teamsprint. Vooralsnog zijn de races voor de kijkers lastig te volgen.

'Afkijken van baanwielrennen'

Groothuis: "Bij het baanwielrennen wordt het prachtig in beeld gebracht, dus daar kunnen we het van afkijken. Dan wordt het vanzelf serieus en gaan wij ons ook beter voorbereiden op dit onderdeel."

Hoewel de teamsprint nog volwassen moet worden, denken de drie mannen dat het wel toekomst heeft. "Het is spectaculair, er komen rondetijden voorbij die je in je eentje niet kan rijden. We kunnen het nog wel aantrekkelijker maken", erkent Otterspeer. "Als we het als land serieus gaan nemen, komt vanzelf de televisie erop af."

Groothuis vermoedt dat het wel tijd nodig heeft. "Ik denk dat je voorzichtig moet zijn met het introduceren van nieuwe onderdelen. Maar over dit onderdeel ben ik enthousiast. Ik doe het nu voor de derde keer en het is leuk om samen iets neer te zetten. Het heeft wel iets extra's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl