NOS Nieuws

Google kan op afstand beveiliging smartphones uitzetten

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Google kan de schermbeveiliging van een Android-telefoon op afstand uitzetten als een rechter daarom vraagt. Dat schrijft een New Yorkse officier van justitie in een rapport.

Dit kan op het moment dat justitie reden heeft om aan te nemen dat het apparaat in bezit was van een verdachte.

Concrete aanwijzingen nodig

Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet kan hier alleen gebruik van worden gemaakt als er concrete aanwijzingen zijn. Als later blijkt dat dit niet het geval is zal het bewijs onrechtmatig worden verklaard. Daarnaast staat er een zware sanctie op het verzinnen van dergelijk bewijs.

Het ontgrendelen van een telefoon kan volgens Engelfriet worden vergeleken met technische assistentie en kan dus ook in Nederland. "Justitie vraagt ook aan een slotenmaker om een huis open te maken. Dus dat is niet zo bijzonder." Hij durft niet te zeggen hoe nieuw het op afstand ontgrendelen is.

Ontgrendelen steeds lastiger

Het is voor justitie wel steeds lastiger om telefoons te laten ontgrendelen. Nieuwere telefoons maken vaker gebruik van nieuwe, sterkere beveiliging: full-disk encryption. Die zorgt er onder andere voor dat de fabrikanten het toestel zelf niet kunnen ontgrendelen, ook niet op afstand.

Apple-apparaten bevatten sinds iOS 8 (uitgekomen in 2014) deze functionaliteit. Inmiddels beschikt bijna 96 procent van de apparaten over deze techniek.

Bij Android is het sinds versie 3.0 mogelijk om encryptie aan te zetten. Sinds 5.0 adviseert Google fabrikanten met klem om dit standaard aan te zetten, maar het was nog niet verplicht. Sinds 6.0 is dit bij snellere toestellen wel het geval. Bij andere toestellen is dit optioneel omdat de sterke versleuteling negatieve invloed op de snelheid van de telefoon kan hebben.

In een reactie benadrukt Google dat het steeds meer inzet op encryptie bij Andoid-telefoons. Daarnaast zegt het bedrijf altijd een goede balans te zoeken tussen privacy van gebruikers en de verzoeken van opsporingsdiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl