Bob de Vries
NOS Schaatsen

De Vries stunt in B-groep met derde tijd ooit

Op een moment dat alle opwinding achter de rug leek in Salt Lake City, vestigde Bob de Vries zaterdagnacht (Nederlandse tijd) in de B-groep alle aandacht op zich. De ijzersterk rijdende De Vries was op de 10 kilometer zelfs sneller dan Sven Kramer en noteerde de derde tijd ooit gereden: 12.43,57.

"Ik heb zelf ook lang moeten wachten, dus ik ben blij dat ik nog een beetje voor opwinding heb kunnen zorgen", zei de genietende De Vries. Op de 'eeuwige' ranglijst van de 10 kilometer hoeft hij alleen Ted Jan Bloemen, die zaterdag het wereldrecord op zijn naam bracht (12.36,30) en Sven Kramer (12.41,69, gereden in 2007), voor zich te dulden.

'Dit is voor mij ook een verrassing'

De Vries had, zoals vrijwel specialisten van de lange afstanden, snode plannen in Salt Lake City. Het uiteindelijke resultaat overtrof echter zijn stoutste plannen. "Ik wilde dik onder de 13 minuten rijden, maar dit was voor mij ook een verrassing", aldus De Vries, rijdend voor Team Clafis.

Eerder op dag had hij zijn teamgenoot Jorrit Bergsma zien bezwijken op het superijs. Bergsma, die in een rechtstreeks duel met Sven Kramer het wereldrecord in het vizier had, begon voortvarend aan zijn race, maar kwam in de ijle lucht van Salt Lake City in de slotfase bijna letterlijk in ademnood.

De Vries was zodoende een gewaarschuwd man. "Je rijdt hier heel makkelijk te hard en dan 'slaan' die bochten zo op je benen. Dan gaat het halverwege helemaal mis", zei hij. Ten bewijze dat hij de les goed in zijn oren had geknoopt, reed vervolgens gedecideerd en berekenend naar de derde tijd in de geschiedenis van de 10 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl