In het midden ambassadeur Susan Blankhart
NOS Nieuws

Ambassadeur springt in Nijl voor zwemlessen in Sudan

De Nederlandse ambassadeur in Sudan heeft op een bijzondere manier aandacht gevraagd voor het grote aantal verdrinkingsdoden in het land.

Ambassadeur Susan Blankhart dook gisteren bij de hoofdstad Khartoum in de Nijl en zwom in gezelschap van veertien andere Sudanese en Nederlandse vrouwen naar de overkant.

Blankhart wil dat meer kinderen zwemles krijgen. Maar weinig Sudanezen kunnen zwemmen en kinderen krijgen nauwelijks les.

We werden binnengehaald als helden.

Ambassadeur Susan Blankhart

Blankhart (63) noemt de zwemtocht een groot succes. "We werden binnengehaald als helden", zegt ze. De sterke stroming was geen probleem en krokodillen hebben ze niet gezien. "Na afloop hebben we goed gedoucht."

De diplomaat wilde met de actie ook wijzen op de kracht van vrouwen, iets wat volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in het conservatief-islamitische Sudan niet vanzelfsprekend is. Blankhart en de andere vrouwen droegen een legging, een oranje shirt met lange mouwen en een oranje badmuts.

  • Nederlandse ambassade in Khartoum
  • Nederlandse ambassade in Khartoum
  • Nederlandse ambassade in Khartoum
  • Nederlandse ambassade in Khartoum

Terwijl bijna niemand in Sudan kan zwemmen, zijn ze wel van rivieren, kanalen en plassen afhankelijk. Blankhart: "Vrouwen en kinderen halen water uit de Nijl. En boeren moeten bijvoorbeeld water oversteken op weg naar hun akkers."

Ook in andere ontwikkelingslanden vallen veel verdrinkingsslachtoffers. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (pdf) WHO komen jaarlijks 372.000 mensen door verdrinking om het leven, van wie 90 procent in ontwikkelingslanden. Bij kinderen tot 15 jaar is het doodsoorzaak nummer drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl