Een selfie op de Tumblr-pagina van Yilmaz
NOS Nieuws

Nederlandse IS-strijder beantwoordt online vragen

De aanslagen in Parijs zijn verdedigbaar, vindt de Nederlandse jihadstrijder Israfil Yilmaz. "Mijn broeders hadden hun redenen", antwoordt hij iemand die zich afvraagt of het nodig was zo veel onschuldige mensen te vermoorden. "Ze hadden ook de Franse staat kunnen aanvallen en de mensen die de beslissingen nemen", zegt 'carpediembadibadow'. "Ik zou graag jouw mening willen horen."

Yilmaz vertrok in 2012 naar Syrië om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Hij is getraind door het Nederlandse leger, voor zijn vertrek was hij soldaat bij de Koninklijke Landmacht.

De afgelopen dagen beantwoordde Yilmaz via zijn profiel op bloggerswebsite Tumblr allerhande vragen van volgers en lezers, zag The New York Times. Dat gaat van zijn mening over Europese moslims die terrorisme veroordelen - "confused coconuts" - tot de vraag of hij gelukkig is en of Tumblr haram (onrein) is.

Yilmaz is niet alleen gelukkig, antwoordt hij, maar ook "gezegend en vereerd" dat hij in de Islamitische Staat is. En Tumblr is alleen haram als je er om de verkeerde redenen gebruik van maakt. "Maar dat geldt ook voor veel andere zaken."

"Onschuldige mensen doden? Echt?", vraagt een lezer aan Yilmaz

Yilmaz laat zijn gezicht vaker zien op de sociale media, maar niet zonder gevolgen. Eerder werden zijn Twitter-account en Instagram-account verwijderd, na de publicatie van The New York Times is vrijdagnacht ook zijn Tumblr-profiel weggehaald.

Op dat profiel heeft hij sinds begin 2014 foto's geplaatst over zijn leven in Syrië, zijn strijdmakkers en zijn gezin. Ook zet hij Koranteksten online, foto's van Syrische kinderen en ouderen die hij tegenkomt en memoreert hij vrienden die zijn omgekomen.

Met leuzen als #catsofjihad en #puppylove lijkt het allemaal best vriendelijk in de straten, maar Yilmaz heeft ook een video online gezet met de tekst: 'Mijn eerste onthoofding in Syrië!'

Mooie dagen in Aleppo, schrijft Yilmaz onder deze foto

Nieuwsuur interviewde Yilmaz begin 2014 in Syrië. In die periode had hij zich nog niet aangesloten bij IS maar trainde hij verschillende groepen die in opstand kwamen tegen Assad. Na bombardementen van de Amerikanen op verschillende islamitische rebellengroepen sloot hij zich aan bij de terreurgroep, vertelt Nieuwsuur-redacteur Roozbeh Kaboly.

Israfil Yilmaz in januari 2014

Het is moeilijk voor justitie om propaganda als de Tumblr-pagina van Yilmaz van het internet te krijgen, zeiden deskundigen gisteren tegen de NOS. Propaganda van terreurbewegingen kan wel offline worden gehaald, maar die kan ook eenvoudig weer via andere kanalen worden verspreid en nieuwe wetgeving is niet waterdicht.

De AIVD schat dat er rond de 140 Nederlanders in Syrië en Irak zijn, die zich hebben aangesloten bij groepen als IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl