Militairen patrouilleren zondagochtend in een winkelstraat in het centrum van Brussel
NOS Nieuws

Voorlopig nog hoogste dreigingsniveau in Brussel

In Brussel blijft het hoogste dreigingsniveau voorlopig nog van kracht. De Belgische autoriteiten bepalen later vandaag of de kans op een terreuraanslag nog steeds groot is. Aangenomen wordt dat dat het geval is.

De noodmaatregel voor Brussel ging vrijdagnacht in waardoor veel cafés en restaurants gisteravond gesloten bleven. Metro's reden niet en musea en winkels moesten hun deuren sluiten. Sommige mensen zeiden dat het centrum een spookstad was geworden.

Crisiscentrum

Het crisiscentrum van de overheid adviseert iedereen in België, maar vooral in Brussel, om alert te blijven op drukke plaatsen en zich te houden aan de veiligheidsmaatregelen op straat. "Indien u een evenement bijwoont, informeer u dan vooraf via de organisatie of het evenement kan plaatsvinden, en welke specifieke veiligheidsvoorschriften van toepassing zijn."

Minister Jambon van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat het dreigingsniveau pas omlaag gaat als twee terreurverdachten zijn gearresteerd, onder wie de voortvluchtige Salah Abdeslam die betrokken was bij de aanslagen in Parijs. "We houden dit verhoogde dreigingsniveau vol zolang het nodig is. We kunnen hier geen toegevingen op doen. Niveau 4 gaat om meer dan die ene figuur van Salah Abdeslam."

De autoriteiten zullen waarschijnlijk ook vooruit blikken naar maandag, wanneer iedereen weer naar zijn werk gaat en de mensen bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de metro.

Minister Geens van Justitie heeft gezegd dat Brussel niet economisch lamgelegd moet worden. Dat wijst erop dat de metro wat hem betreft weer zou kunnen rijden. Ook de minister-president van Brussel heeft gezegd dat de metro weer open kan gaan, ondanks het hoogste dreigingsniveau.

België is na de aanslagen van vrijdag een week geleden in Parijs extra alert omdat een van de daders, Salah Abdeslam, kon ontkomen. Vorige week zeiden twee vrienden dat ze hem die vrijdagnacht hadden opgehaald en naar Brussel hadden gereden.

Een van hen had gezegd dat hij zich nerveus gedroeg en mogelijk een bomgordel aan had. Er wordt rekening mee gehouden dat hij daarmee in Brussel een aanslag wil plegen. Minister Jambon heeft gezegd dat ook jacht wordt gemaakt op een tweede man, wie is onduidelijk.

De internationale klopjacht op de IS-terrorist gaat intussen onverminderd door, maar tot nu toe zonder succes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl