Heather Richardson-Bergsma met coach Jillert Anema
NOS Schaatsen

Richardson zorgt voor een lach in huize Bergsma

Na de teleurstellende resultaten van Alexis Contin, Erik Jan Kooiman en Jorrit Bergsma op de 10.000 meter kon Team Clafis-coach Jillert Anema wel een succesje gebruiken. Het werd een succes met een hoofdletter s, want Heather Richardson-Bergsma snelde op de 1.500 meter naar een wereldrecord: 1.50,85.

"Ze doet het gewoon. Helemaal gefocust op de 1.500 meter. Geweldig. Wat is schaatsen toch mooi", aldus Anema kort na de spectaculaire race van de vrouwen. Voordat hij iets zei over de race van Richardson, wilde hij nog even kwijt dat de 10.000 meter, ondanks dat een van zijn mannen niet won, toch geweldig was.

"We hebben een fantastische 10.000 meter gezien. Een van de mooiste afstanden die ik ooit gezien heb. Ik hoop dat mensen ervan genoten hebben. Ik wel, ik vond het fantastisch", benadrukte Anema. "Maar dan op de moeder van de afstanden, de 1.500 meter, een wereldrecord pakken... Dat is mooi wat die meid deed."

Emotionele Anema: wat is schaatsen toch mooi

Hoe dacht Richardson-Bergsma daar zelf over? Had ze dit verwacht, een week nadat Brittany Bowe het wereldrecord op 1.51,59 had gebracht? "Het was een ongelooflijke race vandaag. Ik hoopte op een snelle tijd, maar de druk was hoog. Ik ging er vol in en ik ben blij met het resultaat", begon ze.

"Ik denk dat ik vorige week verslapte halverwege de race. Ik was toen erg teleurgesteld. Maar ik wist dat ik meer in me had. Ik was nu niet bang om kapot te gaan aan het einde."

Richardson-Bergsma: ik was niet bang kapot te gaan

Dat Richardson-Bergsma niet was afgeleid door de teleurstellende race van haar man Jorrit Bergsma, had een reden. Coach Anema heeft daar regels voor, liet hij weten. "Ze mag de rit van Jorrit niet kijken. Als ze het stadion binnenkomt, weet ze het resultaat, maar niet hoe erg hij in elkaar is gezakt. Dat mag ze nooit zien. Ze moet met haar taak bezig zijn."

Richardson-Bergsma is blij dat ze zich aan die regel heeft gehouden, want dan kan er in ieder geval nog gelachen worden in huize Bergsma. "Ik heb geprobeerd om niet naar de race van Jorrit te kijken. Dat mocht niet. Ik heb me geconcentreerd op mijn eigen race en dat heeft goed uitgepakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl