Thijsje Oenema herstelt in Joure van een operatie
NOS Schaatsen

Geen Salt Lake City, maar Joure voor Oenema

Thijsje Oenema had vorige week en dit weekend eigenlijk op het ijs in Noord-Amerika moeten staan. De Friezin plaatste zich tijdens de KNSB Cup voor de wereldbekerwedstrijden 500 meter, maar een operatie stond deelname op de ijsbanen van Calgary en Salt Lake City in de weg. En dus zit ze thuis op de bank in Joure.

"Ik moest helaas worden geopereerd aan een cyste op mijn eierstokken. Dat was gepland voordat ik aan de selectiewedstrijden begon. Ik had buikpijn en toen bleek dat ik geopereerd moest worden. Het is best wel goed gegaan, maar de cyste moest in z'n geheel eruit worden gehaald. Daardoor is de wond groter en duurt het herstel langer."

Dat Oenema uitgerekend de wedstrijden op de snelste ijsbanen ter wereld moet missen, is vervelend. Want twee jaar geleden zette ze in Salt Lake City het Nederlands record op haar naam.

Geen Salt Lake City, maar Joure voor Oenema

De 500 meter tijdens de WK sprint voltooide Oenema destijds in 37,06. Een tijd die waarschijnlijk nog wel even blijft staan, want de Nederlandse vrouwen presteren ondermaats op dit moment. "Helaas is het niveau op de 500 meter hoger geweest. Jammer dat het niet zo hard gaat. Ik hoop dat het er nog wel uitkomt", zegt Oenema over haar collega's.

Terug naar Oenema. Een operatie tijdens het seizoen kan niet goed zijn voor een sportlichaam. Komt ze nog wel in actie dit seizoen? "Ja. Het seizoen is nog heel lang. Ik ben nu al een beetje aan het fietsen", begint ze positief.

"Het is nu een kleine twee weken geleden dat ik geopereerd ben. Ik heb in het begin nog niets kunnen doen, dus het is nog wel afwachten hoe het lichaam straks reageert. Ik heb wel goede hoop dat ik bij de NK afstanden weer kan meerijden. En hopelijk schaats ik dan ook nog goed, zodat ik nog wat heb aan de rest van het seizoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl