Brittany Bowe zette vorige week een wereldrecord 1.500 meter op haar naam
NOS Schaatsen

Hill brengt het succes van de wieltjes naar het ijs

Brittany Bowe, Bart Swings, Jan Blokhuijsen, Joey Mantia, Manon Kamminga en Daniel Greig zijn sinds dit schaatsseizoen de pionnen van Team Stressless. Hoewel het te vroeg is voor conclusies, bewijzen de statistieken dat het tot nu toe goed gaat met de formatie van coach Desly Hill.

Sinds de 44-jarige Australische coach aan het roer staat zijn de nodige successen geboekt. In Calgary en Salt Lake City waren er al negen podiumplaatsen, waarvan twee wereldbekerzeges. Ook was er nog een wereldrecord van Bowe te noteren.

De bindende factor binnen de ploeg is inline-skaten. En die geschiedenis zorgt voor warmte en vertrouwen binnen de ploeg. Alle schaatsers kennen een succesvol verleden op wieltjes. Dat geldt ook voor de coaches. Hill en assistent Jelle Spruyt zijn begonnen in het inlinen.

De inline-skaters van Hill presteren nu ook op het ijs

Maar wat maakt Hill dan zo'n goede coach? Jan Blokhuijsen probeert het te verklaren. "Ze heeft heel goed oog voor waar nog iets te halen valt bij iemand. Ze is ook heel geduldig. Dat is heel goed, denk ik."

Hill denkt zelf wel te weten wat haar sterke punten zijn. "Ik wil uit iedereen het beste halen. Of dat nou een medecoach is of een sporter", begint Hill, die in haar begintijd als coach van het inline-skaten nog niet bekend was met het schaatsen.

"Ik wist van toeten noch blazen. Ik had een inline-team dat het niet zo goed deed. En ik dacht: 'na elke winter bewegen ze verkeerd. Waar zijn we mee bezig?' Ik zei tegen mijn baas: 'ik moet ook schaatsen gaan leren.' Ik begon van nul. Met filmpjes van toppers. En we werken er nog steeds elke dag hard aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl