D66-Kamerlid Verhoeven is verbaasd over de oproep van de premier om te sparen
NOS Nieuws

D66-Kamerlid verwijt premier Rutte politieke chantage

D66-Kamerlid Verhoeven verwijt premier Rutte politieke chantage vanwege diens oproep om volgend jaar geld weg te zetten voor een vordering van de Belastingdienst. "Het is een hele rare oproep en eigenlijk politieke chantage," aldus Verhoeven in het radioprogramma Kamerbreed.

De Tweede Kamerfractie van D66 is tegen het Belastingplan waarin een lastenverlichting van 5 miljard geregeld is. Over een maand stemt de Eerste Kamer over dit voorstel, maar vanwege het ontbreken van de steun van enkele oppositiepartijen, bestaat de kans dat het plan sneuvelt.

Rekening

De Belastingdienst heeft in het systeem al rekening gehouden met de meevaller van 5 miljard euro, dus krijgen belastingbetalers in 2016 wel een extra bedrag op hun rekening gestort. Dat geld moet iedereen in 2017 weer terugbetalen, mits de senatoren van de kritische oppositiepartijen ook tegenstemmen.

Rutte kwam vrijdag met het advies het extra geld apart te zetten. D66 verwerpt deze oproep, omdat de premier hiermee op een oneigenlijke manier druk zou uitoefenen. Ook SP, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn tegen. Oppositiepartij CDA is wel voor, maar er ontbreken nog 5 zetels in de Senaat voor een meerderheid.

Merkwaardig

D66 heeft voorwaarden gesteld aan de steun, zoals meer werkgelegenheid en vergroening. Deze eisen zijn onvoldoende ingewilligd, zegt de partij. "We willen dat er echt iets goed gebeurt met die 5 miljard die het kabinet ook leent", aldus Verhoeven. "Het is een merkwaardige redenering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl