Waakzaamheid bij het Bernabeu Stadion
NOS Nieuws

Extreme beveiliging rond klassieker Real - Barça

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

De 'Clásico' tussen Real Madrid en FC Barcelona van vanavond wordt de meest beveiligde wedstrijd uit de geschiedenis van het Spaanse voetbal. Er is meer politie op de been dan ooit en de 85.000 bezoekers die verwacht worden, zullen één voor één gefouilleerd worden.

Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er iets zal gebeuren, maar worden de maatregelen uit voorzorg genomen na de gebeurtenissen in Parijs en Hannover.

Grasmat gecontroleerd

Gisteren werden de ruimten onder het stadion doorzocht door een gespecialiseerd team met honden. De grasmat onderging een controle, de tribunes zijn doorzocht en ook op andere plekken in het stadion werd nog eens extra gekeken. Sinds vanochtend mogen alleen geautoriseerde medewerkers met speciale toegangspasjes het stadion in tot de wedstrijd om 18.15 uur begint.

  • NOS / Jessica ven Spengen
    Agent bij stadion in Madrid
  • NOS / Jessica van Spengen
    Politie bij het stadion

In de omgeving van het stadion zijn ook extra veiligheidsmaatregelen genomen. Parkeren mag niet dicht bij het Bernabéu en tot 10 minuten voordat de deuren opengaan, mogen bezoekers niet in de buurt van het stadion komen.

Er zal zo'n 1100 man van de nationale politie op de been zijn, het dubbele van de normale inzet. En Real Madrid heeft nog eens 1400 particuliere beveiligingsmedewerkers ingehuurd.

Strenge beveiliging Real Madrid en FC Barcelona

Detectie-apparaat

Waar bezoekers bij een wedstrijd in het stadion van Real normaal alleen hun tas hoeven te laten zien, zijn er nu drie controles. Bezoekers hoeven niet door een detectiepoortje, maar kunnen wel met een mobiel detectie-apparaat gefouilleerd worden.

Spanje heeft de nodige ervaring; het land leefde jarenlang met de terreurdreiging van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. In 2002 ging drie uur voor een duel tussen Real en Barça in de halve finale van de Champions League een autobom af. De verantwoordelijkheid werd opgeëist door de ETA. Tien mensen raakten gewond. De wedstrijd ging daarna gewoon door.

Het Bernabéu stadion gaat vandaag twee uur eerder open dan gebruikelijk, zodat er geen rijen ontstaan. Bezoekers is aangeraden geen spullen mee te nemen die niet nodig zijn, om zo oponthoud te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl