Willem-Alexander en Máxima
NOS Nieuws

Koning en koningin sterk verbonden met VN

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Niet samen, maar los van elkaar waren Willem-Alexander en Máxima de afgelopen dagen in touw voor de Verenigde Naties.

De koning sprak afgelopen week in New York op de opheffingsbijeenkomst van UNSGAB, de adviesraad voor water en sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Als zogeheten waterprins was hij daarvan jarenlang voorzitter.

De koningin was in Dhaka om te praten met de politieke en financiële top van Bangladesh. Ze deed dat als adviseur van de secretaris-generaal van de VN voor een grotere toegankelijkheid van leningen voor mensen in arme landen.

Vrijwilligerswerk

Beoogde troonopvolgers en partners van regerende vorsten blijken behoefte te hebben aan taken waarin ze iets voor de samenleving betekenen en zichzelf kunnen ontplooien. Ze doen dat naast hun, vaak inhoudelijk nogal povere, representatieve werk. Zonder dat de onpartijdigheid van het koningschap daar onder lijdt.

Kwade tongen spreken in dit verband wel eens van "bezigheidstherapie". Voor het geld hoeven ze te het niet te doen. Het gaat feitelijk om door de Nederlandse overheid gefaciliteerd en gefinancierd koninklijk vrijwilligerswerk. Voor Willem-Alexander en Máxima is de VN een ideale werkgever, want politiek onomstreden.

Gevraagd

Willem Alexander maakte in 1997 in een televisie-interview bekend dat hij zich, op aanraden van zijn vader prins Claus, in het watermanagement ging bekwamen. Lacherige verbazing werd zijn deel. Aanvankelijk tenminste, gaandeweg bleek het een gouden greep.

Via nationale en internationale functies op het gebied van het steeds belangrijker wordend waterbeheer, bracht hij het in 2006 tot voorzitter van de UNSGAB. Hij werd voor die functie gevraagd door toenmalige secretaris-generaal Kofi Annan.

Tot zijn aantreden als koning in 2013 heeft Willem-Alexander deze adviesraad voorgezeten. Als voormalig voorzitter was hij bij de laatste bijeenkomst van de UNSGAB. Reden voor de opheffing is dat water en sanitatie zijn opgenomen in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor de periode tot 2030."

Buitenlandse reizen

De VN-carrière van Máxima tot nu toe lijkt op die van haar man. Begonnen als propagandiste van het microkrediet, werd zij in 2009 benoemd in haar functie bij de VN. Sindsdien is Máxima als speciale pleitbezorger van Ban Ki-moon wereldwijd gedreven in de weer om basale financiële diensten voor achtergebleven groepen toegankelijk te maken.

Enkele keren per jaar maakt ze in die functie buitenlandse reizen en spreekt dan met financiële en politieke leiders.

Klap

Van 2009 tot 2013 werkten Willem-Alexander en Máxima dus allebei voor de secretaris-generaal van de VN. Het Nederlandse koningspaar koestert warme gevoelens voor de volkerenorganisatie. De VN is een deel van hun leven.

Het was geen verrassing dat Willem-Alexander met zijn baan bij de VN stopte toen hij koning werd. Er werd bij gezegd dat de toekomstige koningin met haar werk bij de VN zou doorgaan. Máxima is daar aan gehecht.

Het zou een klap voor haar zijn als ook de VN-afdeling voor microkrediet zou worden opgeheven en in de grote VN-organisatie zou worden geïntegreerd. Alleen linten knippen zou de koningin niet bevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl