Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam
NOS Nieuws

Ministerie floot Slotervaart terug over heroïnewinsten

Het Slotervaartziekenhuis mocht strikt genomen winst uitkeren die werd gemaakt met de productie van heroïne, maar het was niet wenselijk. Daarom zijn er later nieuwe afspraken over gemaakt, schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Kamerleden hadden om opheldering gevraagd na berichten dat het ziekenhuis miljoenen winst zou hebben gemaakt met de verkoop van de medicinale heroïne. Het ziekenhuis zou die winst hebben verzwegen.

Niet weer dividend

In de Kamerbrief schrijven de bewindslieden dat er twee keer 150.000 euro dividend is betaald, in 2007 en 2010. Omdat de bv die de heroïne produceert geen zorginstelling is, waren dividenduitkeringen niet in strijd met de wet. Toch werd het Slotervaart teruggefloten door het ministerie: "hoewel hierover geen contractuele afspraken waren gemaakt was het uitkeren van dividend ongewenst".

In een nieuw contract in 2012 werd opgenomen dat de bv geen nieuwe dividenduitkeringen zal doen. Winst mocht voortaan alleen in de reserves van het bedrijf worden gestoken of gebruikt worden voor verslavingsonderzoek en het verbeteren van het productieproces.

Vergelijking onmogelijk

De heroïne die het Slotervaart maakt, is bedoeld voor een groep van 750 langdurig verslaafden. Het ministerie van Volksgezondheid betaalt het ziekenhuis jaarlijks drie miljoen euro voor het maken en leveren ervan.

Schippers en Van Rijn schrijven dat tot drie keer is gekeken of de prijs die betaald werd door de overheid wel goed was. In het begin was dat lastig vast te stellen omdat het maken van medicinale heroïne nieuw was. Het ziekenhuis produceert als enige ter wereld medicinale heroïne en een vergelijking met andere producenten was dus niet mogelijk.

Na een aantal jaar bleek de prijs die de overheid betaalde te hoog en is het bedrag verlaagd. Ook is ruim 4,5 ton teruggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl