NOS Schaatsen

Kleibeuker verpulvert oudste Nederlands record

Kleibeuker wist niet zeker of het record zou tellen

Carien Kleibeuker heeft in Salt Lake City het Nederlands record verpulverd op de 5.000 meter.

De 37-jarige Rotterdamse gleed op de Utah Olympic Oval in de B-groep in een race met kwartetstart in 6.45,05 over de finish. Daarmee haalde ze ruim vier seconden af van de toptijd die Gretha Smit ruim dertien jaar geleden, eveneens in Salt Lake, had neergezet (6.49,22).

Kleibeuker, die op dezelfde afstand op de Winterspelen in Sotjsi verraste met brons (6.55,66), bleef 2,39 seconden verwijderd van het wereldrecord van de Tsjechische Martina Sábliková.

Kleibeuker twijfelde of record geldig was

De schaatsster uit de Clafis-formatie was net na haar prestatie behoorlijk beduusd. "Ik wilde gewoon een goede rit zetten, zo begon ik in mijn hoofd. Het werd uiteindelijk echt wel een vechtrit."

"Het is mijn PR en de snelste Nederlandse tijd", zei ze met gevoel voor understatement. "Je kan niet zeggen dat het slecht is. Ik ben er wel blij mee."

Na de finish was er de verrassing dat het record officieel is, vanwege de kwartetstart. "Ik was in de veronderstelling dat het niet zou tellen, maar ik hoor net dat het wel zo is en dat is mooi. Daar heb ik voor gevochten en dat was de grootste beloning."

Gretha Smit: het werd wel eens tijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl