NOS Nieuws

Strengere EU-grenscontroles: vaker paspoort laten zien

De buitengrenzen van de EU zullen in de toekomst beter en strenger worden gecontroleerd. Dat hebben de ministers van Justitie van de EU-landen besloten op een extra vergadering in Brussel. De bijeenkomst werd gehouden naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs vorige week vrijdag.

"Het is belangrijk dat we veel beter te weten komen wie het Schengengebied binnenkomt", zei minister van Justitie Ard van der Steur na de vergadering. "Nu gaan mensen onopgemerkt heen en weer over de grens."

Van een aantal terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden is bekend dat ze vanuit de EU naar Syrië zijn gegaan. Toch zijn ze niet gesignaleerd toen ze terugkeerden naar de EU. Volgens Van der Steur is dat een van de redenen voor de strengere controles. "Dit soort mensen moet worden tegengehouden."

'Mensen zullen vaker hun paspoort moeten laten zien'

Hoe die strengere controles eruit gaan zien, is nog niet tot in detail uitgewerkt. Wel is het de bedoeling dat bestaande databanken van de veiligheidsdiensten Europol en Interpol worden gekoppeld aan het Schengen-informatiesysteem. Dat informatiesysteem zorgt ervoor dat alle Schengen-landen inzicht hebben in internationale opsporingsinformatie.

De EU-ministers hebben de Europese Commissie gevraagd om met een concreet voorstel te komen voor de scherpere controles. Volgens Van der Steur is een ding zeker: "Ik ga ervan uit dat iedereen meer dan nu het geval is zijn paspoort zal moeten laten zien zodat gecontroleerd kan worden of het een echt paspoort is. Dat is in het belang van iedereen en in het belang van onze veiligheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl