NOS Nieuws

250 miljoen euro meer naar justitie

Het kabinet wil blijvend 250 miljoen euro extra uittrekken voor veiligheid en justitie. Volgens minister Van der Steur wordt de begroting zo meer solide en leiden de investeringen tot meer zekerheid. Buiten dit structurele bedrag van 250 miljoen wordt eenmalig nog eens 60,5 miljoen gereserveerd om de grote instroom van asielzoekers het hoofd te bieden.

De oppositie heeft al maanden kritiek op de begroting. Het kabinet zou te weinig geld reserveren voor justitie en daarmee de veiligheid en de rechtsstaat schaden. Het kabinet beloofde eerder de "risico's" in kaart te brengen en mogelijk nog voor de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer met nadere voorstellen te komen. Die behandeling is volgende week.

CDA, SP en D66 reageren vanavond gematigd positief op de tegemoetkoming van het kabinet.

Oppositie

Dinsdag werd bekend dat de coalitie dacht aan een bedrag van 200 miljoen extra, maar SP, CDA en D66 vonden dat niet genoeg. De coalitie heeft steun van oppositiepartijen nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.

Het kabinet reserveert structureel onder meer extra geld voor het Openbaar Ministerie, de rechtspraak, het Nederlands Forensisch Instituut en de reclassering, de politie en de rechtsbijstand.

Plannen ingetrokken

De voorstellen om de griffierechten te verhogen en een eigen bijdrage in te voeren voor gedetineerden worden ingetrokken. Die plannen dreigden te stranden in de Eerste Kamer. Verder gaan de eigen bijdragen die verdachten in een strafproces moeten betalen minder omhoog dan eerder de bedoeling was.

De extra uitgaven worden voor een deel betaald uit de algemene middelen. Verder verwacht het kabinet hogere opbrengsten uit de bestrijding van witwassen en corruptie.

Het eenmalige bedrag van 60,5 miljoen gaat onder meer naar de IND.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl