Mensen leggen bloemen bij het mozaiek in Central Park, New York, ter nagedachtenis aan John Lennon
NOS Nieuws

Komt John Lennon nou op 1 in de Top 2000?

De stembusstrijd is weer geopend: muziekliefhebbers kunnen sinds vanochtend stemmen op hun favoriete liedjes voor de Top 2000 van Radio 2. De lijst wordt dit jaar voor de 17de keer uitgezonden, tussen Kerstmis en Oud & Nieuw.

In Beeld & Geluid ging vanochtend over de vraag: zou de actualiteit, de aanslagen van Parijs, de stemming beïnvloeden dit jaar? "Die kans is zeker aanwezig", zegt één van de presentatoren, Bert Haandrikman. "D'r zijn liedjes die mensen troost bieden in moeilijke tijden, dan denk ik bijvoorbeeld aan John Lennon en Imagine en Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij. Die zouden best eens hoog kunnen eindigen dit jaar."

Rob Stenders, één van de nieuwelingen in het elftal dj's, denkt dat de monumenten in de lijst die steevast bovenaan staan, Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van the Eagles, ook nu onaantastbaar zullen blijken. "Al zou het voor de Top 2000 wel goed zijn als een Imagine zich eens mengt in de strijd om die toppositie."

De Top 2000 begint dit jaar drie uur eerder dan afgelopen jaren: op Eerste Kerstdag om 9.00 uur. Steeds meer oude nummers uit de jaren 60 bijvoorbeeld, die met twee en een halve minuut relatief kort zijn, vallen uit de lijst. Daarvoor in de plaats komen nieuwere liedjes, die vaak langer duren. "Er is dus gewoon meer zendtijd nodig, anders zouden we te veel nummers weg moeten draaien. En daar maken we geen vrienden mee", zegt een woordvoerder van Radio 2.

Het publiek kan stemmen tot volgende week vrijdagavond 22.00 uur. Direct daarna zal de top 3 van 2015 bekend worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl