NOS Nieuws

EU maakt regels voor vernietigen wapens

  • Gwen Ter Horst

    Redacteur Bureau Brussel

  • Gwen Ter Horst

    Redacteur Bureau Brussel

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken gaan morgen akkoord met een voorstel om in beslag genomen wapens in de hele Europese Unie op dezelfde manier te vernietigen. Dat is de verwachting voor een extra vergadering in Brussel morgen, waar de ministers de laatste stand van zaken bespreken bij de aanpak van internationaal terrorisme.

Nu hanteren alle lidstaten hun eigen regels en methoden voor de vernietiging van in beslag genomen vuurwapens. Dat kan ertoe leiden dat onderdelen van wapens opnieuw gebruikt kunnen worden.

Met de nieuwe regels wordt dat onmogelijk en worden in de hele EU in beslag genomen vuurwapens definitief vernietigd. Ook zullen landen technische gegevens van wapens, zoals serienummers, beter registreren en met elkaar uitwisselen. Op die manier kan de wapenhandel binnen de EU beter in kaart worden gebracht. Daarover is eerder deze week op ambtelijk niveau al een akkoord over bereikt.

Persoonsgegevens koppelen

Ook zullen de ministers morgen afspreken dat persoonsgegevens die worden verzameld en geregistreerd van vluchtelingen die Europa binnenkomen, sneller en beter gekoppeld worden aan het Schengen Informatiesysteem (SIS).

Het SIS geeft landen in de Schengenzone toegang tot internationale opsporingsinformatie. Hiermee moet worden voorkomen dat teruggekeerde Syriëstrijders onopgemerkt blijven in de vluchtelingenstroom naar Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl