De Franse premier Manuel Valls
NOS Nieuws

Valls: ook chemische aanval is mogelijk

Terreurgroepen kunnen Frankrijk aanvallen met chemische of biologische wapens, zegt premier Valls. In een toespraak tot het parlement zei hij dat niets kan worden uitgesloten, ook niet het risico op bijvoorbeeld een gifgasaanval. Volgens Valls is de "macabere fantasie" van de terroristen eindeloos.

Valls noemde de chemische en biologische wapens nadrukkelijk toen hij zei dat hij geen enkel risico kan uitsluiten. Hij herhaalde dat Frankrijk een land in oorlog is.

Premier Valls over de dreiging

Valls deed zijn uitspraken tijdens een debat over het verlengen van de noodtoestand. De Assemblée nationale heeft die met drie maanden verlengd, zoals Valls en president Hollande wilden. Opsporingsdiensten kunnen dan sneller huiszoekingen doen en verdachten langer vasthouden.

Gewapende agenten

Vanwege de noodtoestand mogen Franse agenten vanaf nu ook buiten diensttijd hun wapens dragen. De korpsleiding denkt dat agenten zichzelf en anderen dan op meer momenten kunnen beschermen. Politiemensen die buiten diensttijd hun wapen bij zich hebben, moeten wel een speciale armband dragen zodat anderen weten dat ze bewapend zijn.

De baas van de Europese politie-organisatie Europol verwacht na 'Parijs' meer aanslagen in Europa. Topman Wainwright zei in het Europees Parlement dat de terreurdreiging na vrijdag alleen maar is vergroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl