NOS Nieuws

Oppositiepartijen willen meer geld voor justitie

Als het kabinet niet meer geld beschikbaar stelt voor veiligheid en justitie, dreigen drie belangrijke oppositiepartijen de begroting van minister Van der Steur weg te stemmen.

SP, CDA en D66 hebben zich verenigd en eisen nog eens 200 miljoen euro, bijvoorbeeld voor de politie. De steun van oppositiepartijen is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Politie-cao

Coalitiepartijen VVD en PvdA kwamen dinsdag al tot overeenstemming over 200 miljoen extra voor justitie, maar de oppositiepartijen vinden dat niet genoeg.

Ze wijzen erop dat ook de verbetering van de politie-cao uit dat bedrag betaald moet worden, net als tegenvallers die ontstaan doordat de senaat een aantal kabinetsvoorstellen verwerpt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verhoging van de griffierechten.

Dan blijft er volgens SP, CDA en D66 maar zo'n 50 miljoen over.

Oppositie eist meer geld justitie

"We zien overal dat politie en justitie hun taak niet aankunnen. Dan moet het kabinet handelen", zegt CDA-fractievoorzitter Buma. D66-leider Pechtold spreekt van "een rammelende gatenkaasbegroting".

Plukken

Volgens SP-leider Roemer moet het niet zo moeilijk zijn om het geld bij elkaar te krijgen. "Ze kunnen kiezen voor meer rechercheurs om criminelen flink te plukken. Dat levert al heel veel geld op."

Vermoedelijk komt het extra geld voor veiligheid en justitie ook vandaag al aan de orde in het Kamerdebat met premier Rutte over de aanslagen in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl