De WADA-bijeenkomst in Colorado Springs
NOS Sport

Zes landen bestraft door WADA

De Russische dopingautoriteit is door het wereldantidopingagentschap WADA voor onbepaalde tijd geschorst. Die maatregel is een rechtstreeks gevolg van het vorige week gepresenteerde WADA-rapport, waarin een systematisch en een door de staat gesteund dopinggebruik in Rusland werd blootgelegd.

Eerder werd al de Russische atletiekbond geschorst. Nu is ook het dopingagentschap geschorst.

Niet alleen Rusland, maar ook Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne zijn woensdag door het WADA bestraft. De dopingbureaus in die landen leven de regels uit de WADA-code niet na.

Volgens WADA-directeur David Howman zullen de tests in de betreffende landen voorlopig worden uitgevoerd door een geaccrediteerd lab uit een ander land, op kosten van de nu geschorste landen.

Schorsing is primeur

Het is voor het eerst dat er überhaupt een antidopingbureau geschorst wordt. "Dus is het even de vraag wat er precies gaat gebeuren nu", legt Olivier de Hon van de Nederlandse Dopingautoriteit uit. "Het is een formele beslissing van het WADA. Het is aan het IOC om er een grotere consequentie aan te verbinden."

Het zou kunnen dat het IOC overgaat tot het uitsluiten van sporters van die landen waar de dopingbureaus zich niet aan de regels houden. "Verder geldt dat geschorste landen niet mogen bieden op het organiseren van sportevenementen. Als ze die al toegewezen hebben gekregen, dan is het aan de internationale sportfederaties om te bepalen wat er gebeurt", zegt De Hon.

Waarschuwing Brazilië, België, Frankrijk, Spanje

Opvallend is verder dat zes andere landen een waarschuwing krijgen. Het gaat om België, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Mexico en Brazilië. Zij moeten voor 18 maart 2016 laten zien dat ze de zaken wel op orde hebben.

Vooral Brazilië is opmerkelijk, gelet op de Olympische Spelen van volgend jaar. "Volgens mij maakt het WADA zich zorgen over de onafhankelijkheid van het Braziliaans nationaal antidopingagentschap. Het antidopinglab daar is wel in orde. "

De Hon kent enkele problemen in de andere landen. "Uit het verleden weet ik dat het een probleem is dat er in België vier verschillende antidopingbureaus zijn: een Vlaamse, een Waalse, een Duitse en één in Brussel. Daar zijn niet alle dopingregels goed doorgevoerd. In Spanje staat er volgens mij in de wet dat sporters niet 's nachts gecontroleerd mogen worden. Dat is in strijd met de WADA-code. En Frankrijk? Dat verbaast me. Dat is altijd het braafste jongetje van de klas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl