Nationaal Terrorisme Coördinator Dick Schoof
NOS Nieuws

Antiterreurchef Schoof: zorgen dat we niet in paniek raken

Volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is er geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland op te schalen. Volgens Schoof is er ook geen enkele link gevonden tussen de daders van de aanslagen in Parijs en "jihadistische personen in Nederland".

Tegenover de NOS sprak Schoof voor het eerst in het openbaar sinds de aanslagen in Parijs. "Het zijn drukke tijden en er is veel overleg met onder meer politie, AIVD en gemeentebesturen. Maar de angst regeert niet. Ik zie vooral alertheid."

Volgens Schoof zijn er wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dat is zijn ogen nodig en logisch gezien de omstandigheden. "We kijken extra naar de mensen in Nederland waar wij zorgen over hebben en we nemen de veiligheidsmaatregelen die waren genomen nog eens onder de loep."

Zo is er contact met organisatoren van evenementen om de veiligheid nog iets aan te scherpen.

'Je neemt die maatregelen die nodig zijn om de veiligheid in dit land beter te waarborgen'

Schoof vindt dat mensen vooral door moeten gaan met voetbalwedstrijden en popconcerten bezoeken. "Natuurlijk moeten mensen dat doen. Veiligheid kunnen we nooit garanderen. Maar we kunnen wel maatregelen nemen en er met elkaar voor zorgen dat we niet in paniek raken."

Hij verwijst naar de "georganiseerde manier" waarop gisteravond de toeschouwers het stadion in Hannover verlieten. "Ik vind het zeer geruststellend dat we dat kunnen."

Schoof zegt dat hij zich kan voorstellen dat mensen bezorgd zijn. "Maar dat gevoel van angst zal na verloop van tijd wel slijten. Belangrijker is dat wij geen slijtage hebben op onze alertheid." En dat zal niet snel gebeuren, zo meent hij. "We kunnen deze staat van paraatheid heel lang volhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl