President Buhari van Nigeria
NOS Nieuws

Oud-veiligheidstopman Nigeria zou miljarden in eigen zak hebben gestoken

President Buhari van Nigeria heeft opdracht gegeven de voormalige nationale veiligheidsadviseur van het land op te pakken. Die wordt ervan verdacht miljarden euro's in zijn zak te hebben gestoken, geld dat was bestemd voor de bestrijding van terreurbeweging Boko Haram.

Een commissie heeft onderzoek gedaan naar valse wapendeals, waarmee zo'n 5 miljard euro zou zijn gemoeid. Volgens de president had de dood van duizenden Nigerianen voorkomen kunnen worden als het geld was gebruikt waarvoor het was bedoeld. Buhari won in mei de verkiezingen met de belofte om de wijdverbreide corruptie in Nigeria aan te pakken.

Oudgediende

De verdachte oud-veiligheidsadviseur, Sambo Dasuki, is een oudgediende in de Nigeriaanse politiek. Sinds de jaren 80 was hij betrokken bij elke staatsgreep in het land. De luitenant-kolonel b.d. ontkent alle beschuldigingen en zegt er trots op te zijn dat Boko Haram is verjaagd uit zijn zelfverklaarde kalifaat in Noordoost-Nigeria, vlak voor hijzelf afzwaaide. Het offensief waarmee dat gebeurde viel samen met de verkiezingen, die Buhari won van de toenmalige president Goodluck Jonathan.

Er is in Nigeria veel kritiek op het leger, dat weinig slagvaardig opereert ondanks een jaarbegroting van tussen de 4,5 en 5,5 miljard euro. Soldaten klaagden tegenover persbureau AP dat ze ten strijde moesten trekken zonder eten en vrijwel zonder munitie. De beschuldigingen tegen Dasuki worden door velen opgevat als bewijs dat topfunctionarissen vooral bezig zijn zichzelf te verrijken. Behalve Dasuki worden nog een aantal anderen vervolgd.

Huisarrest

Er wordt ook rekening mee gehouden dat in deze affaire oude rekeningen worden vereffend. De nu van corruptie beschuldigde Dasuki zou president Buhari hebben gearresteerd bij een coup in 1985. Buhari op zijn beurt was toen zelf ook door een staatsgreep aan de macht gekomen.

Dasuki heeft al ruim een week huisarrest, hoewel het hooggerechtshof hem op borgtocht heeft vrijgelaten en hem zelfs toestond om naar het buitenland te reizen voor medische behandelingen. In twee van zijn huizen waren zo'n 400.000 euro in contanten en illegale wapens gevonden.

De veiligheidsdienst die hem nu vasthoudt stond ooit onder leiding van Dasuki zelf. De dienst zegt dat hij weigert vragen te beantwoorden over de corrupte wapendeals. Maar zelf beweert Dasuki dat hem daarover nooit iets is gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl