Herman Ram, directeur Dopingautoriteit Nederland
NOS Sport

Ram: Rusland legt groot probleem voor WADA bloot

Het wereldantidopingbureau WADA is naarstig op zoek naar nieuwe manieren om antidopingorganisaties en -laboratoria tecontroleren, maar een goede oplossing is lastig te vinden. "Een kwestie van lange adem, geld en capaciteit", zegt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit in Nederland.

WADA is in Colorado Springs bijeen voor de jaarlijkse vergadering. Ram was daar de afgelopen dagen ook. Woensdag vergadert het stichtingsbestuur van het antidopingbureau. Een van de onderwerpen is het keiharde rapport van de commissie van Dick Pound over de dopingcultuur in Rusland. Daarnaast zal er besproken worden hoe de controle op antidopinginstanties en -laboratoria te verbeteren valt.

Controles

"Nu verloopt die controle vooral via papierwerk en maar in heel beperkte mate op locatie. Er zijn 600 ondertekenaars van de WADA-code, bijna 200 landen hebben de internationale conventie tegen doping in de sport bekrachtigd. Hoe ga je die allemaal controleren", legt Ram het dilemma van WADA uit. "WADA heeft geen budget om alles en iedereen te bezoeken."

Rapport Rusland

De onthullingen over Rusland, waar officials, sporters, atletiekinstanties en de overheid deel uitmaakten van een geavanceerd systeem om het antidopingbeleid te flessen, geven volgens Ram aan dat de huidige manier van controle tekortschiet. "Dat rapport heeft de problematiek goed blootgelegd. En Rusland heeft of had eigenlijk alles: een antidopingorganisatie, een laboratorium, vooraanstaande sportfederaties en een regering die kennelijk veel zaken negeert. Dat maakt wel duidelijk hoe groot het probleem is", zegt Ram.

David Howman tijdens een conferentie over doping in januari. Hij is nog tot volgend jaar juni de directeur van WADA.

WADA kent een soort buddysysteem, waarbij landen andere landen helpen op antidopinggebied. "Noorwegen heeft bijvoorbeeld een deal met Rusland om kennis te delen, om Rusland in de strijd tegen doping verder te helpen. De Noren zijn dus om de tuin geleid. Zo'n overeenkomst is gebaseerd op wederzijdse wil. Van controle is geen sprake", legt Ram uit. Nederland hielp bijvoorbeeld Zuid-Afrika. "De Noren vinden dat belangrijk en trekken er ook veel geld voor uit. Wij hebben die middelen niet in Nederland."

Oplossingen?

De afgelopen dagen is er in Colorado Springs veel gesproken over mogelijke oplossingen om de controle te verbeteren. "Er zijn wereldwijd 32 door WADA geaccrediteerde antidopinglaboratoria. Dat zijn eigenlijk nationale instellingen. Je zou als oplossing kunnen bedenken dat voortaan in die laboratoria een internationale staf gaat werken. Wie gaat zijn lab uit handen geven."

Minder laboratoria dan? "De landen die een lab hebben, hebben er ook veel in geïnvesteerd. Hoe ga je bijvoorbeeld Engeland, Duitsland, België, Italië of Spanje overtuigen dat hun lab zijn beste tijd heeft gehad", noemt Ram nog meer bezwaren. "Steeds twee controleurs op pad sturen? Dat is onbetaalbaar."

Geld en capaciteit

Voor Ram is het duidelijk. Alles staat met geld en capaciteit. Hij verwacht wel dat de vergadering woensdag met concrete zaken gaat komen. "Er is een lijst met zo'n twintig landen die hun zaken niet op orde hebben. Die lopen het risico dat ze met allerlei straffen te maken krijgen en mogelijk zelfs met uitsluiting, zoals de Russische atletiekfederatie is overkomen."

En er moet in Rusland een probleem worden opgelost. "Je moet daar wel blijven controleren, ook al is dat lab in Moskou gesloten. Daar moet een noodverband worden gelegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl