Jaap van Dorp is de aanvoerder van het Nederlands curlingteam
NOS Sport

Olympische route begint voor curlingmannen op het EK

De Nederlandse curlingmannen beginnen zaterdag vol ambities aan het EK in de A-poule. Vorig jaar slaagde Oranje erin te promoveren naar het niveau waarop Europa’s sterkste curlinglanden actief zijn. Komende week hoopt de ploeg in Denemarken een nieuwe stap te zetten op de weg die uiteindelijk naar de Olympische Spelen moet leiden.

Om in 2018 in Pyeongchang terecht te komen, moet de curlingploeg zich eerst zien te plaatsen voor het WK. Daarvoor is op het komende EK een plaats vereist bij de top 7. De nummer 8 rest nog een beslissingsduel om WK-deelname. In totaal doen op het EK tien landen mee.

"Wij vinden die top 7-klassering heel reëel", stelt Carlo Glasbergen (25), een van de leden van het jonge Oranje. "We hebben in het voorseizoen laten zien dat we goede prestaties kunnen neerzetten op toernooien en dat we meekunnen met de beste teams. Dus ik heb er absoluut heel veel vertrouwen in.”

Geen curlingcultuur

De olympische droom van de curlingmannen is opmerkelijk. Nederland heeft bepaald geen curlingcultuur in tegenstelling tot bijvoorbeeld Canada, het land waaruit bondscoach Shari Leibrandt afkomstig is. “Daar is het echt een familiesport. Iedereen doet het, van 8 tot 80. Bijna elke stad, hoe klein ook, heeft een curlingbaan, naast de ijshockeybaan. Het is een sportcultuur."

Het contrast met Nederland kan haast niet groter zijn. De Zoetermeerse Silverdome huisvest de enige curlingbaan van het land. Ondersteuning vanuit NOC*NSF is er niet. En bondscoach Leibrandt verricht haar werk vooral op vrijwillige basis.

Krachttraining om beter te vegen

Trainen doen de Oranje-mannen zes keer per week. Op het ijs, maar ook in het krachthonk. Want curling mag dan vaak ten prooi vallen aan vooroordelen, het is een sport waarbij veel kracht een noodzaak is, met name bij het vegen met de bezem.

Aanvoerder Jaap van Dorp: "We werken hard in de fitness om veel kracht te hebben. Daardoor kun je goed vegen en kun je de steen tot twee meter verder krijgen."

Hightech-bezems

Uitgerekend de bezem was de afgelopen tijd onderwerp van veel discussie. Er deden verhalen de ronde over hightech-bezems, die de baan van de steen bovenmatig zouden kunnen beïnvloeden. Veel toplanden in het curling, inclusief Nederland, ondertekenden een statement waarin ze aangaven die nieuwe bezem niet te gebruiken.

In deze sport kun je alles veranderen met één steen.

Bondscoach Shari Leibrandt

Glasbergen: "Wij vinden het jammer dat je bepaalde vaardigheden die je normaal gesproken nodig hebt bij curling met die nieuwe bezems minder nodig hebt." Ook de internationale curlingbond stelde richtlijnen op waaraan de bezems moeten voldoen. Het maakt dat de sporters vertrouwen hebben in een eerlijke strijd. Bijvoorbeeld op het EK in Denemarken.

Nederland zou op dat EK volgens bondscoach Leibrandt best wel eens hoge ogen kunnen gooien. "Als je team goed samenwerkt, kan er van alles gebeuren. In deze sport kun je alles veranderen met één steen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl