Een ongeluk met een fietser in Roosendaal.
NOS Nieuws

Steeds meer zwaargewonden in het verkeer

Het aantal mensen dat zwaargewond raakt in een verkeersongeluk is flink gestegen naar 20.700 in 2014. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2013. Toen waren er 18.800 zwaargewonden. Minister Schultz van Haegen, van Infrastructuur en Milieu, schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel van maximaal 10.600 zwaargewonden in 2020 lijkt hiermee niet te worden gehaald.

Geen auto betrokken

Al sinds 2007 is er een toename van het aantal ernstige verkeersgewonden. Het gaat vooral om fietsers. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is het opvallend dat bij de ongelukken vaak geen auto betrokken is. "Iemand fietst bijvoorbeeld tegen een andere fietser aan of tegen een paal", zegt Rob Eenink van SWOV.

Meer en oudere fietsers

Waarom het aantal zwaargewonden in het verkeer stijgt, komt volgens SWOV vooral doordat er steeds meer fietsers op de weg zijn. Ook steeds meer ouderen stappen op de fiets. Door de komst van de e-bike fietsen zij harder, vaker en langer.

Om het aantal ernstige gewonden omlaag te krijgen, moet er volgens Eenink specifiek beleid komen op dit onderwerp. Volgens hem is er vooral gefocust op het voorkomen van doden in het verkeer. "Misschien wel met het idee dat het aantal zwaargewonden dan ook afneemt, maar dat werkt niet. Er moet beter worden gekeken naar de fietsinfrastructuur. Zo zijn de paden op sommige plekken te smal of staat er zomaar midden op het fietspad een paal. Ook moet er beter worden gecontroleerd op snelheidsovertredingen van auto's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl