Politie in Hannover gisteravond
NOS Nieuws

Verdacht pakketje trein Hannover blijkt nepbom

Het verdachte pakketje dat gisteravond werd gevonden in een trein op het station in Hannover was een nepbom. Een woordvoerster van de Duitse politie heeft dat bekendgemaakt. Volgens haar zag het er professioneel uit.

Ooggetuigen zagen dat een man het pakketje achterliet in de trein. Een medepassagier wees hem erop dat hij wat vergat mee te nemen, maar daar reageerde hij niet op. De man verliet de trein en verdween in de menigte.

Nadat de politie was gewaarschuwd, werd een explosievenhond ingezet, die aansloeg op het pakketje. Het bleek uiteindelijk een mobiele telefoon, draden en een printplaatje te bevatten. De man die het achterliet is nog altijd spoorloos.

'Veel politiebewaking bij metrostations in Hannover'

Geen aanhoudingen

Na het afgelasten van de wedstrijd van Oranje tegen Duitsland onderzocht de politie op meerdere plekken verdachte pakketjes. In geen gevallen bleek het te gaan om een explosief. Aanhoudingen zijn er niet verricht.

Het besluit van de Duitse regering om de wedstrijd niet door te laten gaan, werd genomen na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst, heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann bevestigd na berichtgeving van het blad Bild.

Volgens Herrmann werd er gistermiddag informatie doorgespeeld dat binnen 48 uur een aanslag gepleegd zou kunnen worden op een groot sportevenement. Volgens Duitse media werd Berlijn gewaarschuwd door de Franse geheime dienst, maar dat is niet bevestigd door de autoriteiten.

Geen paniek

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken wilde gisteravond niet veel kwijt over de aard van de dreiging en waar die vandaan kwam. Als hij wel opening van zaken zou geven, zouden terroristen daarmee in de kaart worden gespeeld, zei De Maizière. Ook wees hij erop dat toekomstige tips over dreigingen dan zouden kunnen opdrogen.

Het stadion van Hannover werd vanaf 19.15 uur ontruimd, anderhalf uur voor de wedstrijd. De ontruiming verliep rustig, van paniek was geen sprake. De politie heeft het stadion uitgekamd, maar er werd niets gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl