Premier Rutte en de Franse president Hollande na de aanslagen in Frankrijk in januari dit jaar.
NOS Nieuws

Nederland bereid Frankrijk militair te steunen

Nederland is bereid Frankrijk militair te steunen als het land daar om vraagt. Dat heeft minister Hennis van Defensie toegezegd in een vergadering met haar Europese collega's. "Daesh of ISIS moet vergaand worden aangepakt, dus ook het vermogen van ISIS en daarmee de aantrekkingskracht van ISIS".

Frankrijk heeft de Europese landen om hulp gevraagd, maar het is nog niet duidelijk waar die hulp nodig is. Hennis: "Het is nu vooral het tonen van solidariteit". Zij verwacht binnen een paar dagen een concreet verzoek van Frankrijk. "Dat kan zeker militaire steun zijn".

Keuzes maken

Hennis vindt het niet verstandig vooruit te lopen op het verzoek. Ook wil ze niet zeggen of Defensie er wel nieuwe operaties bij kan hebben. "We zitten nu in Bagdad met onze trainers, wij trainen de Peshmerga in Erbil, we vliegen dagelijks boven Irak, maar we zijn ook met de Fransen bezig in Mali".

Ondanks de druk op Defensie zal ze toch een verzoek om meer Nederlandse militaire steun overwegen. "Maar als er zo'n verzoek komt dan kan dat ook leiden tot keuzes maken". Hennis vindt dat de andere Europese landen ook een steentje bij moeten dragen.

Grondtroepen

Het sturen van Nederlandse grondtroepen naar Syrië ligt niet voor de hand. "Ik vind vooral dat de regio zelf aan zet is. We kunnen niet alles voor iedereen oplossen". Wel is het mogelijk dat Nederland IS-doelen in Syrië gaat bombarderen.

Hennis is nog niet erg optimistisch over de contacten met Rusland. Ze zegt dat er nog geen duidelijk gezamenlijk doel is in Syrië, en dat het meer neerkomt op "rekening houden met elkaar" dan op samenwerken.

Minister Hennis: Nederland bereid Frankrijk militair te steunen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl