NOS Nieuws

D66 en CDA botsen over Belastingplan

D66 en CDA botsen over Belastingplan

CDA en D66 zijn in het heropende debat over het Belastingplan tegenover elkaar komen te staan. Beide oppositiepartijen hebben met het kabinet over het plan onderhandeld, maar alleen het CDA steunt het op dit moment. D66 is afgehaakt. Het plan moet ertoe leiden dat de lasten voor burgers en bedrijven volgend jaar met 5 miljard euro omlaag gaan.

CDA-Kamerlid Omtzigt zei het vreemd te vinden dat D66 niet langer voor een forse lastenverlichting is, D66-Kamerlid Weyenberg stelde daar tegenover dat het CDA pas met het kabinet wil onderhandelen als er geld te verdelen is.

Ik constateer dat de heer Omtzigt sinds zijn ontwikkeling van oppositiehengst tot coalitiepony allemaal gekke woorden gebruikt over de plannen van anderen

D66-Kamerlid Van Weyenberg

"Ik heb genoteerd dat de heer Omtzigt toen het zwaar weer was in zijn hok school en nu het zonnetje schijnt als eerste weer naar buiten huppelt", aldus Van Weyenberg. Hij voegde daaraan toe dat Omtzigt zich heeft ontwikkeld van oppositiehengst tot coalitie-pony.

Achterkamertjes

Omtzigt zei dat hij zelden zo'n slechte verdediging van zo'n constructieve partij had gezien. Volgens de CDA'er was D66-leider Pechtold de hele dag op het ministerie van Financiën om opnieuw te onderhandelen. Hij sprak vermoedens uit over een gezamenlijk plan van D66 en de SP dat nu in "de achterkamertjes" besproken wordt.

Weyenberg wilde daar niet op ingaan. Hij zei wel dat er vandaag over plannen is gesproken die ertoe leiden dat werkenden er veel meer op vooruit gaan. "En ik constateer dat die plannen in de achterkamer juist door het CDA zijn geblokkeerd."

Banen

De coalitie heeft de steun van D66 nodig om het plan door de Eerste Kamer te loodsen, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben. Steun van alleen het CDA is niet voldoende. Eerdere pogingen om ChristenUnie en SGP mee te krijgen, mislukten.

D66-leider Pechtold zei eerder vandaag dat zijn partij op dit moment tegen het Belastingplan zou stemmen, omdat het te weinig extra banen zou opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl