NOS NieuwsAangepast

Cel voor honderden in Wit-Rusland

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben ongeveer 600 demonstranten een gevangenisstraf gekregen, variërend van vijf tot vijftien dagen. Ze moeten de cel in omdat ze zondag meededen aan een demonstratie tegen de verkiezingsoverwinning van president Loekasjenko.

Tienduizenden betogers protesteerden na het sluiten van de stembureaus tegen het verloop van de presidentsverkiezingen. Demonstranten probeerden tevergeefs het parlementsgebouw te bezetten. Tientallen betogers raakten gewond tijdens harde confrontaties met de oproerpolitie.

Volgens de oppositie en internationale waarnemers is er bij het tellen van de stemmen op grote schaal gefraudeerd. President Loekasjenko, die al zestien jaar aan de macht is, kreeg volgens de officiële uitslag tachtig procent van de stemmen.

Wake

Buiten bij een gevangenis in Minsk hielden tientallen familieleden en vrienden van de gevangen oppositieleden gisteravond een wake. Ze brandden kaarsen en scandeerden leuzen als 'vrijheid' en 'lang leve Wit-Rusland'.

Behalve de honderden demonstranten zitten er ook een aantal presidentskandidaten in de cel. Ook zij werden opgepakt na de demonstratie van zondag. Berichten lopen uiteen over hun aantal: het zou gaan om vijf of zeven van de negen oppositionele presidentskandidaten.

Presidentskandidaat Milinkevitsj was bij de wake voor de gevangenis. "Deze mensen zijn op politieke gronden gevangengezet", zei hij tegen het Duitse persbureau dpa.

De oppositieleiders worden verdacht van het op grote schaal verstoren van de openbare orde. Daarop staat in Wit-Rusland een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl