NOS Sport

'In alles een 9,5 en nooit een setje verzaken'

  • AFP
    Novak Djokovic met de trofee voor het eindigen van 2015 als nummer 1
  • AFP
    Roger Federer (r), die werd uitgeroepen tot populairste speler, met zijn coach Stefan Edberg
  • AFP
    Novak Djokovic en Roger Federer troffen elkaar ook in de finale van Wimbledon
  • AFP
    Novak Djokovic werd tweede op Roland Garros

Alweer voor de zevende keer dit seizoen staat er vanavond in de groepsfase van de ATP World Tour Finals een ontmoeting tussen Roger Federer en Novak Djokovic op het programma. Laatstgenoemde won in 2015 vier van de zes duels, kende een droomjaar, maar volgens Fed Cup-captain Paul Haarhuis en NOS-commentator Jan Roelfs kan de Serviër qua status nog niet tippen aan Federer.

GOAT, oftewel de Greatest Of All Time, de beste speler aller tijden. Wie mag zich op dit moment zo noemen? Het is een vraag die veel tenniskenners bezighoudt. Trekt Djokovic die status stilaan naar zich toe, mag Federer zichzelf nog altijd de beste aller tijden noemen, of moet er toch gedacht worden aan grootheden uit het verleden als Pete Sampras of Rod Laver?

Feit is wel dat Djokovic zich, los van zijn prestaties op de afsluitende ATP World Tour Finals, de beste van 2015 mag noemen. De nummer één van de wereld won de Australian Open, Wimbledon én de US Open.

Alles is goed aan Novak Djokovic

Kwadraat

"Djokovic heeft hetzelfde als Nadal jaren geleden had. Als je vroeger bij Nadal een winner dacht te slaan, kwam hij nog terug. Djokovic heeft dat zelfs in het kwadraat", aldus Haarhuis.

"Hij komt altijd terug in de rally. En nog een keer. En nog een keer. Hij is een ongelooflijk goede 'counterpuncher', die alle wapens in huis heeft om je te ontregelen. Djokovic kent geen zwakke punten."

Djokovic scoort op alles een 9,5. Alles is goed. Er is niet één ding dat uitzonderlijk goed is, maar alles is héél goed.

Jan Roelfs

Verzaken

Roelfs is het volledig eens met de laatste conclusie van Haarhuis. "Djokovic scoort op alles een 9,5. Alles is goed. Er is niet één ding dat uitzonderlijk goed is, maar alles is héél goed. En waar concurrenten als Federer en Murray wel eens een setje verzaken, doet Djokovic dat nooit."

Toch staat de Serviër volgens Haarhuis nog niet op dezelfde hoogte als Federer, die nog altijd wordt gezien als het uithangbord van de sport. "Hij is minder populair dan Federer. Misschien is het zijn persoonlijkheid of de manier waarop hij speelt."

Djokovic declasseert Nishikori bij start eindejaarstoernooi

Djokovic - Federer in 2015

ToernooiWinnaarUitslag
DubaiFederer6-3, 7-5
Indian WellsDjokovic6-3, 6-7 (5), 6-2
RomeDjokovic6-4, 6-3
WimbledonDjokovic7-6 (1), 6-7 (10), 6-4, 6-3
CincinnatiFederer7-6 (1), 6-3
US OpenDjokovic6-4, 5-7, 6-4, 6-4

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl