Een Frans gevechtsvliegtuig stijgt op voor een aanval op Raqqa
NOS Nieuws

Frankrijk valt Raqqa opnieuw aan

Franse gevechtsvliegtuigen hebben opnieuw aanvallen uitgevoerd op het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. De bombardementen waren gericht op een commandocentrum en een opleidingsgebouw van de terroristische organisatie, meldt het Franse leger.

De aanvallen waren vannacht, ruim drie dagen na de aanslagen in Parijs waarvoor IS verantwoordelijk wordt gehouden. Bij de bombardementen waren tien Franse toestellen betrokken, die vanuit de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië opstegen.

Wraak

Frankrijk doet al sinds september vorig jaar mee aan de door de Amerikanen geleide coalitie tegen IS, maar na de aanslagen in Parijs besloot het de luchtaanvallen te intensiveren. Zondagavond laat was het eerste vergeldingsbombardement op Raqqa, de stad die IS de hoofdstad van het kalifaat noemt.

Defensiespecialist Ko Colijn zegt dat de coalitie Raqqa tot voor kort ontzag bij de bombardementen. "Er wonen nog altijd 400.000 mensen. De kans dat je burgerslachtoffers maakt, is heel groot", zegt hij. "Maar onlangs hebben ze toch besloten om een riskantere tactiek te gaan volgen."

Terugtrekken

Onduidelijk is hoeveel IS-strijders er nu nog aanwezig zijn in Raqqa. Er zijn berichten dat veel van hen zich de afgelopen tijd hebben teruggetrokken, uit vrees voor luchtaanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl